Aj bratislavská mestská polícia po útokoch v Bruseli prijíma opatrenia

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:58 • 2 min
Aj bratislavská mestská polícia po útokoch v Bruseli prijíma opatrenia

BRATISLAVA - Bratislavská mestská polícia v súvislosti s utorkovými teroristickými útokmi v Bruseli a rozhodnutím ministra vnútra SR o vyhlásení 2. stupňa teroristického ohrozenia Slovenskej republiky sprísňuje bezpečnostné opatrenia. Hliadky mestskej polície dostali pokyn zvýšiť obozretnosť najmä na miestach, kde sa nachádza viac ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Policajti budú tiež kontrolovať akékoľvek podozrivé predmety či batožinu, v ktorej by sa mohli nachádzať výbušniny. Mestská polícia vyzýva aj občanov, aby v prípade, že zbadajú podozrivo odložené tašky či predmety, kontaktovali štátnu políciu na linke 158 alebo mestských policajtov na linke 159. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Ľubomíra Miklovičová s tým, že sprísnené opatrenia potrvajú až do odvolania.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s teroristickými útokmi v Belgicku a s tým spojenou zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe vyhlásil druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky. Druhý stupeň je účinný oddnes od 00:00. Stupeň teroristického ohrozenia sa tak zvyšuje po prvýkrát. Kaliňák vyhlásil rozhodnutie na základe odporúčania expertnej skupiny na koordináciu výmeny a analýzy informácií a spolupráce v oblasti boja proti terorizmu vytvorenej pri výbore Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky pre koordináciu spravodajských služieb a Rady Národného bezpečnostného analytického centra. Po utorňajších teroristických útokoch v Bruseli zasadala aj mimoriadna bezpečnostná rada. Po nej premiér Robert Fico aj šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák informovali, že na Slovensku spustili opatrenia, ktoré aktivovali aj po novembrových útokoch v Paríži. Monitorujú dopravné uzly, ako napríklad letiská a železničné stanice, ale aj kultúrne a športové podujatia. Do ulíc nasadili viac policajtov.

 

Druhý stupeň teroristického ohrozenia sa vyhlasuje, ak v niektorom z členských štátov Európskej únie alebo NATO došlo k pokusu alebo k trestnému činu terorizmu a sú možné súvislosti alebo dopady tohto činu so Slovenskou republikou, jej občanmi alebo jej záujmami. Trestný čin terorizmu voči SR je však málo pravdepodobný, nie je možné ho ale celkom vylúčiť. Takisto sa môže vyhlásiť, ak dôjde k vyhláseniu rovnakej alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v ďalších členských štátoch EÚ a NATO alebo v prípade vyhlásenia rovnakej, alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v iných krajinách, pričom tam vykonaný trestný čin terorizmu môže mať dopad na Slovenskú republiku, alebo súvisieť so Slovenskou republikou, jej občanmi alebo jej záujmami. Slovensko v tejto chvíli nie je konfrontované s priamou hrozbou teroristického

 

V utorok ráno Bruselom otriasli explózie na letisku Zaventen aj na stanici metra Maelbeek v blízkosti európskych inštitúcií. Bilancia útokov je najmenej 30 mŕtvych a približne 230 zranených. Pri útoku na letisku prišlo o život najmenej desať ľudí a ďalších 96 utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásil tzv. Islamský štát. Podľa dostupných informácií nie sú medzi obeťami ani zranenými Slováci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies