Aj Banskobystričania sú časťou svojho ja Parížanmi, za obete zapálili sviečky

NETKY.SK • 16 November 2015, 07:19 • 2 min
Aj Banskobystričania sú časťou svojho ja Parížanmi, za obete zapálili sviečky

BANSKÁ BYSTRICA - Na pamiatku obetí teroristických útokov v Paríži dnes podvečer Banskobystričania zapálili sviečky pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP. Medzi nimi bol aj primátor mesta Ján Nosko s rodinou, ako aj Thomas Laurent, riaditeľ Alliance Française Banská Bystrica, ktorá spája priateľov Francúzska a frankofónnych krajín. Všetci vyslali signál, že v ťažkých chvíľach stoja pri Parížanoch, spolucítia s nimi a odsudzujú tieto brutálne útoky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V intenzívnom daždi, ktorý symbolicky dotváral smútočnú atmosféru, primátor Nosko vyjadril úprimnú a hlbokú sústrasť všetkým ľuďom v Paríži, najmä rodinám obetí. Pripomenul, že sa stretávajú na rovnakom mieste, kde ani nie pred rokom si zapálením sviečok uctili obete teroristických útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.

 

"Som presvedčený, že každý z nás musí vyslať signál, nie terorizmu, nie rasizmu a xenofóbii v akejkoľvek podobe. Nikto nechce, aby sa podobné tragédie opakovali. Cítim to tak, že každý z nás je v tejto chvíli časťou svojho ja Parížanom. Sme s Francúzmi a myslíme na nich," reagoval pre TASR Nosko.

 

Ako tiež dodal, na Radnici je už pripravená kondolenčná listina a účastníci pietnej spomienky mohli do nej vpísať prvé slová.

 

Že sa niečo v Paríži deje, sa dozvedel riaditeľ Alliance Française Banská Bystrica Thomas Laurent na internete pri sledovaní zápasu medzi Nemeckom a Francúzskom.

 

"Chcel som si ísť už ľahnúť, lebo som bol unavený, ale všimol som si, že sa tam dialo niečo, čo nebolo normálne. Takže veľkú časť noci som strávil surfovaním po nete a hľadaním informácií. Snažil som sa pochopiť, čo sa to u nás deje," priblížil pre TASR Laurent.

 

Cez sociálnu sieť sa hneď kontaktoval s priateľmi a známymi, či sú v poriadku. Pozná ľudí, ktorí mali svojich priateľov v koncertnej sále Bataclan, kde sa udial najkrvavejší teroristický útok.

 

"V Paríži zatiaľ platí zákaz stretávania sa ľudí. Aj keď je to zakázané, ľudia sa stretnú, aby vzdali poctu obetiam a zapálili aspoň sviečku tak, ako sme to urobili aj my tu v Banskej Bystrici," poznamenal Laurent.

Do farieb francúzskej trikolóry sa "odela" aj výšková budova obchodno-administratívneho centra Europa, ktorá patrí medzi najmladšie dominanty mesta pod Urpínom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona