Airbus získal v Číne kontrakt na 50 lietadiel A320 za 3,5 mld. USD

NETKY.SK • 30 August 2012, 07:01 • 2 min
Airbus získal v Číne kontrakt na 50 lietadiel A320 za 3,5 mld. USD

Airbus získal v Číne kontrakt na 50 lietadiel A320 za 3,5 mld. USD - Svet Čína dnes podpísala s Nemeckom dohodu o kúpe 50 lietadiel spoločnosti Airbus v hodnote zhruba 3,5 miliardy USD (2,79 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

imgČína dnes podpísala s Nemeckom dohodu o kúpe 50 lietadiel spoločnosti Airbus v hodnote zhruba 3,5 miliardy USD (2,79 miliardy eur). Urobila tak v prvý deň dvojdňovej návštevy Angely Merkelovej v Číne, uviedla čínska štátna tlačová agentúra Sinčua. Ide o prvý významný kontrakt európskeho výrobcu lietadiel s Čínou po tom, ako vzájomné vzťahy Pekingu a Európskej únie narušili spory za zaradenie všetkých aerolínií do európskeho obchodu s emisiami. Práve krok Bruselu zaradiť do obchodovania s emisiami aj mimoeurópske letecké spoločnosti Peking podráždil, čoho výsledkom bol odklad pôvodných kontraktov v objeme 14 miliárd USD.

Teraz Airbus, ktorý je dcérskou spoločnosťou koncernu EADS, podpísal kontrakt s lízingovou divíziou čínskej banky ICBC na nákup 50 lietadiel Airbus 320. Zdroje z leteckého priemyslu ešte začiatkom týždňa uviedli, že Airbus očakával dohodu o dodávke až 100 lietadiel. Európska firma zároveň podpísala aj ďalší kontrakt, a to na výstavbu montážneho závodu v meste Tchien-ťin, pričom jeho hodnotu odhaduje na 1,6 miliardy USD.

Nemecká kancelárka pricestovala do Číny na dvojdňovú návštevu s cieľom rokovať s čínskymi predstaviteľmi o možnostiach zvýšenia vzájomného obchodu a o riešeniach dlhovej krízy v eurozóne. Na jej druhej návšteve Číny v tomto roku sprevádzajú kancelárku zástupcovia približne 20 nemeckých firiem z automobilového, chemického, energetického, komoditného a iných priemyselných sektorov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies