Airbus vlani získal objednávky na 1 036 lietadiel

NETKY.SK • 12 Január 2016, 14:23 • 2 min
Airbus vlani získal objednávky na 1 036 lietadiel

PARÍŽ - Európsky výrobca lietadiel Airbus v minulom roku porazil americkú spoločnosť Boeing v súťaži o počet nových objednávok.

slovakia

left justify in out

Celková hodnota objednávok Airbusu stúpla na rekordnú sumu 1 bil. USD. Airbus však za americkým konkurentom naďalej zaostával v počte dodávok, keďže Boeing zväčšil svoj náskok na pozícii najväčšieho výrobcu lietadiel na svete. Divízia výroby lietadiel skupiny Airbus Group v utorok informovala, že vlani získala objednávky na 1 036 lietadiel. Boeing mal v minulom roku objednávky na 768 strojov.


Počet objednaných lietadiel z produkcie Airbusu tak vlani oproti roku 2014 oslabil o 29 % a počet objednaných strojov vyrobených Boeingom v minulom roku klesol o 46 %. Obaja výrobcovia lietadiel pocítili zmenšenie objednávok po dvoch rokoch výrazného rastu pre obavy z vplyvu problémov ekonomiky.


Airbus vlani zákazníkom dodal 635 lietadiel, čo bol v histórii firmy rekord. Boeing minulý týždeň informoval, že počet strojov, ktoré v minulom roku dodal zákazníkom, sa zvýšil na 762, čo je rekord v odvetví leteckej výroby. Spoločne tak obaja výrobcovia odberateľom dodali vlani takmer 1 400 lietadiel. Šéf výroby lietadiel v spoločnosti Airbus Fabrice Bregier uviedol, že z najnovších údajov vyplýva, že trh je odolný. Airbus predpokladá, že v roku 2016 klientom dodá 650 lietadiel.

(1 EUR = 1,0888 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies