Tragédia vo Francúzsku: Lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi sa zrútilo, medzi obeťami sú aj deti

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 20:01 • 2 min
Tragédia vo Francúzsku: Lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi sa zrútilo, medzi obeťami sú aj deti

PARÍŽ – Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti German Wings so 150 ľuďmi na palube sa zrútilo na juhu Francúzska!

slovakia

left justify in out

Airbus A 320 spoločnosti German Wings letelo zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Podľa denníka The Independent sa lietadlo zrútilo vo francúzskych Alpách neďaleko mesta Digne. Posádka lietadla Airbus nemeckej spoločnosti Germanwings nevyslala počas letu žiadny núdzový signál. Urobilo tak francúzske centrum leteckej kontroly, keď s lietadlom stratilo kontakt o 10.53 h, informovala francúzska televízia i-Télé. Lietadlo bolo vtedy vo výške asi 6000 stôp (1800 metrov).

 

Spoločnosť Germanwings oznámila, že lietadlo začalo klesať minútu po tom, ako dosiahlo určenú letovú výšku, a pred nárazom na zem strmo klesalo osem minút. Na palube lietadla bolo 150 ľudí, z toho 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Haváriu nikto z nich neprežil, potvrdili francúzske úrady.

 

Trosky lietadla

 

 

Pátranie v horskej oblasti na juhu Francúzska, kde sa dnes zrútil nemecký airbus so 150 osobami na palube, prerušili vo večerných hodinách posádky desiatich nasadených francúzskych helikoptér. V ťažko dostupnom teréne, kde si práce vyžiadajú podľa znalcov pomerov rádovo niekoľko dní, zostalo na noc päť francúzskych žandárov. Pátranie obnovia krátko po úsvite.

 

Španielska vláda vyhlásila v reakcii na haváriu nemeckého airbusu v južnom Francúzsku, pri ktorej prišlo o život zrejme viac ako 40 občanov monarchie na Pyrenejskom polostrove, trojdňový oficiálny smútok. Po zasadaní krízového štábu v Madride o tom informovala podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría s tým, že smútok začína v noci na stredu.
      

Podľa slov vládnej predstaviteľky sa Španielsko bude podieľať na vyšetrovaní príčin nešťastia.
      

Ani vláda v Madride nemá presný údaj o počte španielskych obetí tragédie, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA. Podľa doteraz zverejnených informácií leteckej spoločnosti Germanwings figurovalo na zozname cestujúcich 45 pasažierov so španielskymi priezviskami.
      

Na mieste havárie nasadilo Francúzsko už stovky vojakov, hasičov, ako aj policajtov, niektorí z expertov smerujú na miesto dopadu pešky, pretože ide o autom prakticky nedostupnú lokalitu.
      

Práce v oblasti zrejme neuľahčí aktuálny dážď i sneženie vo vyšších polohách, navyše sa tam prirodzene už silno zvečerieva, informovali z okolia spravodajcovia nemeckých elektronických médií.
      

S vyhodnocovaním prvej čiernej skrinky by sa podľa informácií z Francúzska mohlo začať už v priebehu dnešného večera, takže znalci pomerov očakávajú relatívne rýchlo prvé informácie o dianí na palube, respektíve príčinách nešťastia.

 

 

Podľa správ, ktoré sa slovenskému rezortu diplomacie podarilo získať od jeho francúzskych partnerov, je nepravdepodobné, že sa na palube havarovaného Airbusu A320 nachádzali nejakí občania SR. Pre TASR to uviedol šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko s tým, že ministerstvo zisťuje ďalšie informácie.

 

Aj rodák z Kazachstanu, basbarytonista düsseldorfskej Nemeckej opery na Rýne Oleg Bryjak je medzi obeťami dnešného leteckého nešťastia v južnom Francúzsku. Operný spevák, ktorého úspešná kariéra sa svojho času začala v bývalom Sovietskom zväze, sa havarovaným strojom spoločnosti Germanwings vracal z Barcelony do Düsseldorfu po tom, čo na scéne Grant Teatre del Liceu v katalánskej metropole hosťoval ako Alberich vo Wagnerovom Siegfriedovi. Bryjak, ktorý ešte v roku 1990 uspel v medzinárodnej vokálnej súťaži v Stuttgarte, pôsobil od druhej polovice 90. rokov minulého storočia v spolkovej republike, od roku 1997 bol členom düsseldorfského operného súboru.

 

 

 

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt pricestovali dnes popoludní do juhofrancúzskeho Marseille, odkiaľ sa na palube helikoptéry vydali na miesto havárie Airbusu A320 nemeckej spoločnosti Germanwings, ktorý sa predpoludním zrútil v alpskej oblasti počas letu z Barcelony do Düsseldorfu.

 

O "možnom pohybujúcom sa tele" na mieste dopadu nemeckého airbusu v južnom Francúzsku informovali dnes popoludní internetové vydanie denníka Bild i magazínu Focus s odvolaním sa na spravodajskú televíziu France Info a šéfa pátracích jednotiek generála Davida Galtiera. Ak by sa táto správa potvrdila, mohlo by to znamenať, že niekto prežil katastrofu Airbusu A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu so 150 osobami na palube. Iné zdroje však prinášajú vyjadrenia rovnakého muža, v zmysle ktorého nič nenasvedčuje, že by ktosi nehodu prežil.

 


      

Aj francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý je už na mieste tragédie, nedal priveľa nádejí tým, ktorí dúfajú, že by sa ich blízki mohli znova narodiť. Za príčinu svojho pesimizmu označil nepriamo predovšetkým silu nárazu stroja.
      

Pátracie jednotky medzičasom objavili, avšak ešte nevyzdvihli prvú z čiernych skriniek havarovaného Airbusu, informovali francúzske médiá.
      

O príčinách nešťastia nechcú seriózni analytici a experti zatiaľ špekulovať, pretože chcú vyčkať na vyhodnotenie čiernych skriniek a detailnejšie informácie z miesta nešťastia.
      

V jednom sa však podľa informácií nemeckej spravodajskej televízie n-tv zhodujú: išlo o neobvyklú haváriu.

 

Sústrasť nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi vyjadril dnes v súvislosti s dnešnou haváriou lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Agentúru MTI o tom informoval hovorca vlády Bertalan Havasi. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragickom leteckom nešťastí vo Francúzsku," napísal Orbán v telegrame, v ktorom dodal, že maďarský ľud zdieľa smútok príbuzných obetí.

 

Pre tragédiu pádu lietadla Germanwings Airbus 320 vo francúzskych Alpách poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram španielskemu kráľovi Filipovi VI. Kiska taktiež kondoloval nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi.  "Vaše Veličenstvo, s hlbokým zármutkom som prijal správu o tragickej havárii lietadla Airbus spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách, pri ktorej vyhaslo 148 ľudských životov, vrátane občanov vašej krajiny. Dovoľte mi v tejto smutnej chvíli, aby som v mene svojom, ako aj občanov Slovenskej republiky vyjadril vám a vašim prostredníctvom všetkým príbuzným obetí hlbokú a úprimnú sústrasť," uvádza v telegrame španielskemu kráľovi Kiska. 

 

Biely dom nepredpokladá teroristické pozadie havárie stroja typu Airbus A320 spoločnosti Germanwings, dcérskej firmy Lufthansy, ktorý sa dnes so 150 osobami na palube zrútil počas letu z Barcelony do Düsseldorfu v južnom Francúzsku.  "Niet žiadnych indícií pre súvislosť s terorizmom," uviedla pre tlačovú agentúru DPA hovorkyňa americkej rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanová. Podľa jej slov sú všetky myšlienky a modlitby Američanov s obeťami a ich blízkymi.

 

Nemecký letecký dopravca Germanwings vyhlásil, že jeho lietadlo typu Airbus A320, ktoré v utorok havarovalo vo francúzskych Alpách, začalo klesať už minútu po dosiahnutí stanovenej letovej hladiny a následne osem minút strácalo výšku

 

Podľa Germanwings je medzi obeťami pravdepodobne 67 Nemcov, tento počet sa však môže zmeniť. Nemecký týždenník Bild medzičasom potvrdil informáciu španielskych médií, že obeťami nešťastia je aj 16-členná skupina stredoškolákov z nemeckého mesta Haltern, ktorí boli v Katalánsku na výmennom pobyte, kde ich sprevádzali dvaja pedagógovia.

 

Podľa riaditeľa spoločnosti Germanwings Thomasa Winkelmanna boli na palube aj dve malé deti.

 

Približne 45 ľudí na palube malo španielske priezviská, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu španielskej vicepremiérky Soraye Sáenzovej. Španielska štátna letecká spoločnosť AENA potvrdila, že na palube boli občania Španielska, ich presný počet však neuviedla.


Nemecká vláda oznámila, že posiela na miesto odborníkov na leteckú bezpečnosť a ministra dopravy Alexandra Dobrindta. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier povedal, že "v týchto ťažkých hodinách sú naše myšlienky so všetkými, ktorí sa obávajú, že ich príbuzní sú medzi pasažiermi alebo členmi posádky".

 

Trosky dopravného lietadla sa nachádzajú vo výške 2000 metrov nad morom, informovala agentúra AP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo vnútra.

 

Status letu 4U 9525 na letisku v  Düsseldorfe

 

img

 

 

"Som ďaleko od Vás z hľadiska kilometrov a celkom blízko pri Vás s mojimi pocitmi a smútkom," uviedol Gauck v prvej reakcii na tragédiu Airbusu leteckej spoločnosti Germanwings.

 

"Príčiny havárie, samozrejme, ešte nepoznáme. Vzhľadom na podmienky havárie sa obávame, že zahynulo 142 až 150 pasažierov a členov posádky," uviedol francúzsky premiér Manuel Valls, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande predpokladá, že dnešnú haváriu dopravného lietadla na juhu Francúzska neprežil nikto zo 148 ľudí na palube. "Na palube bolo 148 ľudí... K nehode došlo v oblasti, ktorá je obzvlášť ťažko dostupná," citovala Hollanda agentúra Reuters. Podľa prezidenta je pravdepodobne medzi obeťami veľký počet nemeckých občanov.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes telefonicky spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vyjadril jej solidaritu. Kancelárka je podľa vyjadrenia svojho hovorcu tragédiou "hlboko otrasená".

 

Na neskoršej tlačovej konferencii v Berlíne Merkelová oznámila, že nemecká vláda zriadila krízové centrum a vysiela na miesto nešťastia niekoľko členov vlády. Avizovala, že aj ona sama v stredu odcestuje do Francúzska, aby sa lepšie oboznámila so situáciou. Vyjadrila sústrasť rodinám a priateľom obetí a uviedla, že krajiny dotknuté tragédiou sa dohodli, že budú veľmi tesne spolupracovať na vyšetrovaní príčin leteckého nešťastia.

 

Hollande sa dnes v Paríži stretol so španielskym kráľom Filipom VI., ktorý oznámil, že medzi obeťami sú aj občania Španielska, ako aj Turecka a Nemecka. Okrem toho vyjadril sústrasť vládam postihnutých štátov a vyjadril vďačnosť francúzskej vláde za všetky opatrenia, ktoré podniká v súvislosti s pátraním v Alpách.

 

Vzhľadom na letecké nešťastie španielsky kráľ skrátil svoju návštevu Francúzska a vracia sa spolu s manželkou do vlasti.

 

Ako uviedol na tlačovej konferencii, poslednú kontrolu stavu lietadla uskutočnili 23. marca technici spoločnosti Lufthansa, ktorá nízkonákladové aerolínie Germanwings vlastní, v Düsseldorfe. Rozsiahlejšiu technickú kontrolu lietadlo absolvovalo vlani v lete.

 

Pilot stroja bol skúsený a zvyknutý na tento typ lietadla. Mal nalietaných viac než 6000 letových hodín. Predstaviteľ spoločnosti uviedol, že na miesto nešťastia vycestovali zástupcovia spoločností Lufthansa i Germanwings, ako aj špecialisti firmy vyrábajúcej lietadlá Airbus.

 

Francúzske médiá informovali, že nad oblasťou predpokladaného pádu prelietavajú vojenské vrtuľníky, ako aj lietadlo typu Boeing, ktoré patrí francúzskej armáde. Záchranári do horskej oblasti stiahli svoje pátracie tímy. Trosky lietadlá sú roztrúsené na ploche približne 20.000 štvorcových metrov. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra v Marseille.

 

Hollande na Twitteri vyjadril solidaritu s pozostalými.

 

 

 


Podľa denníka Le Mode na miesto nehody smeruje francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

 

 

Výrazný pokles vo výške lietadla Germanwings

 

Počasie bolo v čase tragédie dobré.

 

Hovorca rezortu vnútra Pierre-Henry Brandet povedal, že očakáva "mimoriadne dlhé a mimoriadne zložité" pátranie a záchrannú operáciu vzhľadom na odľahlosť oblasti.

 

Hovorca Francúzskej civilnej leteckej správy (DGAC) oznámil, že stroj sa zrútil pri obci Barcelonnette, vzdialenej približne 100 kilometrov severne od Nice.

 

Trosky lietadla sa údajne našli v neďalekom mestečku vo francúzskych Alpách.

 

 

Germanwings je dcérskou spoločnosťou nemeckej Lufthansy. Bola založená v roku 2002 a centrálu má v meste Cottbus.

 

Akcie spoločnosti Luftansa klesajú. Rovnaký smer nabrali aj akcie spoločnosti Airbus.
 

Správu aktualizujeme.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies