Airbus predstavil koncepty lietadiel s nulovými emisiami

NETKY.SK • 21 September 2020, 19:11 • 2 min
Airbus predstavil koncepty lietadiel s nulovými emisiami

PARÍŽ - Európsky letecký a kozmický koncern Airbus predstavil tri koncepty pre prvé osobné lietadlo na svete s nulovými emisiami.

slovakia

left justify in out

Historický vývoj

Spoločnosť Airbus Corporation vyvinula koncept lietadiel, ktoré nepoškodia životné prostredie. V rozhovore pre denník Le Parisien to uviedol generálny riaditeľ Airbusu Guillaume Faury.

 

Vývoj je založený na myšlienke využitia vodíka ako hlavného zdroja energie. Airbus verí, že vodík má vďaka svojmu mimoriadnemu výkonu veľký potenciál.

 

"Vývoj motorov s nulovým obsahom uhlíka je historickým míľnikom pre celé odvetvie komerčnej leteckej dopravy. Spoločnosť Airbus chce hrať v tomto technologickom prechode vedúcu úlohu, ktorá v našom priemysle nemá obdoby," uviedol Faury.

 

 

Verí, že spoločnosť Airbus sa stane lídrom v takomto vývoji.

 

Ako budú vyzerať lietadlá

Nová rodina lietadiel dostala názov ZEROe. Plánuje sa vytvorenie troch modelov.

 

Prvým modelom je lietadlo s klasickými konfiguráciami turboventilátorových motorov. Zmestí sa do neho 120 až 200 cestujúcich. Bude schopné poskytovať lety na vzdialenosti presahujúce 3500 km. Nádrže na skvapalnený vodík budú umiestnené v zadnej časti lietadla.

 

Druhým modelom je lietadlo regionálnej triedy s turbovrtuľovým motorom. Na vzdialenosť 1 800 km bude schopný prepraviť až 100 cestujúcich. 

 

Tretie je lietadlo typu samokrídlo. Zmestí sa doňho 200 cestujúcich a bude mať tiež letový dosah viac ako 3500 km.

 

 

"Tieto koncepty nám pomôžu lepšie pochopiť rôzne možnosti dizajnu a zvoliť ten, ktorý najlepšie vyhovuje našej misii, a bude definovať podobu prvého osobného lietadla s nulovými emisiami," uviedol Faury.

 

Airbus vysvetlil, že použitie vodíka ako paliva v lietadle si vyžaduje nádrže zhruba štvornásobné oproti tým, ktoré sa používajú na petrolej.

 

Okrem toho je potrebné zabezpečiť, aby si skvapalnený plyn udržiaval svoju teplotu rovnú mínus 250 stupňov Celzia. Palivové nádrže musia tiež odolávať značnému tlaku, musia byť valcové alebo guľové. To znamená, že by nemali byť v krídlach, ale vo vnútri trupu.

 

Technologický vývoj nového lietadla bude trvať päť rokov. Potom sa začnú práce na výrobe prvých experimentálnych modelov, po ktorých spoločnosť prejde k ich testovaniu vo vzduchu.

 

Faury vyjadril aj vieru, že prvé lietadlo s nulovými emisiami poletí v roku 2035.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies