Airbus pobúrene reagoval na zrušenie objednávky poľskou vládou

NETKY.SK • 11 Október 2016, 15:56 • 2 min
Airbus pobúrene reagoval na zrušenie objednávky poľskou vládou

VARŠAVA/TOLOUSE - Európsky letecký a vojenský koncern Airbus reagoval pobúrene na zrušenie plánov poľskej vlády na kúpu 50 vrtuľníkov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Žiaden vládny zákazník s nami ešte nikdy nejednal podobným spôsobom ako teraz poľská vláda," uviedol šéf Airbusu Tom Enders. "Airbus mal v úmysle investovať v Poľsku vo veľkom štýle a chce prispieť k výstavbe konkurencieschopného leteckého priemyslu v krajine. Poľská vláda nám však zabuchla dvere pred nosom."

 

Airbus od minulého roka rokoval s Poľskom o predaji 50 vojenských vrtuľníkov v celkovej hodnote vyše 3 miliardy eur, Varšava však nakoniec transakciu zrušila. Poľská vláda prerušila rokovania minulý týždeň a oznámila, že chce kúpiť vrtuľníky Black Hawk vyrábané v poľských mestách Mielec a Swidnik, kde sa nachádzajú závody amerického výrobcu Sikorsky.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz dnes v Lodži uviedol, že armáda by mala v najbližších rokoch dostať 21 vrtuľníkov, z toho dva už tento rok.

 

Rokovania s Airbusom začala vlani predchádzajúca vláda. Od novembra 2015 však už vládne konzervatívna strana PiS. Airbus pripomenul, že podmienky tendra dokázal splniť ako jediný z firiem, ktoré mali o kontrakt záujem.

 

Šéf divízie vrtuľníkov Airbusu Guillaume Faury v otvorenom liste adresovanom premiérke Beate Szydlovej zdôraznil, že koncern chcel vrtuľníky kompletne vyrobiť v Poľsku. Airbus plánoval vybudovať závod, v ktorom by 90 % vlastnil poľský štát. Existujúce závody, ktoré majú dodať vrtuľníky, sú naopak v 100-% vlastníctve zahraničných výrobcov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies