Airbus musí pre trhliny skontrolovať všetkých 68 A380 v prevádzke

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:54 • 2 min
Airbus musí pre trhliny skontrolovať všetkých 68 A380 v prevádzke

Airbus musí pre trhliny skontrolovať všetkých 68 A380 v prevádzke - Svet Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) nariadila európskemu výrobcovi lietadiel Airbus, že musí prekontrolovať všetky lietadlá Airbus A380 kvôli trhlinám na krídlach. Dôvod

slovakia

left justify in out

imgEurópska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) nariadila európskemu výrobcovi lietadiel Airbus, že musí prekontrolovať všetky lietadlá Airbus A380 kvôli trhlinám na krídlach. Dôvodom je nový typ trhliny, ktorý objavili na lietadle leteckej spoločnosti Qantas Airways. Povedal to dnes hovorca agentúry Dominique Fouda. To znamená, že inšpekciou musí prejsť všetkých 68 lietadiel A380 v prevádzke. Lietadlá má momentálne vo svojom leteckom parku sedem aerolínií, z toho najviac (20) dubajská letecká spoločnosť Emirates.
      Minulý mesiac nariadila agentúra kontrolu zhruba 20 lietadiel po tom, ako sa na krídlach objavili dva rôzne typy trhlín. Airbus oznámil, že nejde o konštrukčnú chybu, ale že trhliny sú výsledkom výrobného procesu a spoločnosť už našla riešenie, ako ich vzniku zabrániť.
      Dnes sa však problém opäť dostal do popredia, keď austrálska spoločnosť Qantas Airways oznámila, že stiahla na zem jedno z lietadiel A380 po tom, čo na krídlach objavila drobné trhliny. Tie pritom nie sú rovnakého typu ako trhliny objavené na krídlach niektorých strojov A380 minulý mesiac.
      V reakcii na to EASA nariadila, aby lietadlá A380, ktoré sú v prevádzke najdlhšie, boli skontrolované do troch týždňov. Zostávajúce stroje sa musia skontrolovať do šiestich týždňov, prípadne po absolvovaní 1300 leteckých cyklov, teda vzletov a pristátí.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona