AIDS sa ako choroba nedá liečiť, iba držať v šachu

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 08:59 • 2 min
AIDS sa ako choroba nedá liečiť, iba držať v šachu

BRUSEL - Dokumenty, ktoré majú k dispozícii poslanci Európskeho parlamentu (EP), naznačujú, že v krajinách strednej a východnej Európy v súčasnosti vážne stúpa počet infikovaných osôb na HIV/AIDS. Upozornil na to slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH).

slovakia

left justify in out

Poslanec, ktorý je civilným povolaním lekár a v EP je členom výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, pripomenul, že HIV/AIDS je celosvetová choroba, s ktorou si svetová verejnosť nevie poradiť už 30 rokov.


"Ako lekár si myslím, že sme mohli byť už oveľa ďalej a mať lepšie výsledky. Nielen pri AIDS, ale aj pri malárii a tuberkulóze, ktoré tiež pripravujú o život milióny ľudí," uviedol Mikolášik.


Dodal, že v EÚ a USA možno badať väčší príklon k snahám zaoberať sa najmä epidémiou AIDS, pričom malária, ktorá trápi hlavne Afriku, ako keby bola akousi "popoluškou" z hľadiska boja proti epidemickým chorobám.


Mikolášik pripomenul, že europoslanci sa na minulotýždňovom plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu zaoberali Akčným plánom Európskej komisie na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Dodal, že svetové financie, kde je EÚ najväčším darcom, by mali byť rovnomernejšie rozdelené na boj proti trom uvedeným nezvládnutým
"Pri malárii a tuberkulóze je to len otázka peňazí. Vieme, čo to spôsobuje a ako to liečiť, je tu len otázka podfinancovania," upozornil poslanec. Zároveň spresnil, že AIDS sa nedá vyliečiť, iba liečiť a "držať v šachu" túto chorobu.


Mikolášik ocenil, že Európska komisia a europarlament sa opakovane vracajú k snahám a iniciatívam boja proti AIDS. Dodal, že príčiny šírenie tejto choroby sú všeobecne známe, aj keď z dostupných materiálov vyplýva, že príčinou stúpajúcich prípadov výskytu HIV/AIDS je najmä mužská homosexualita.


Okrem toho upozornil, že z materiálov, ktoré majú poslanci k dispozícii, výskyt prípadov HIV/AIDS v súčasnosti najviac stúpa v krajinách strednej a východnej Európy.


"Máme strašne slabú prevenciu a slabú znalosť o tejto chorobe. Mnohí ľudia ani nevedia, že sú infikovaní," uviedol Mikolášik s odkazom na správu Európskej komisie, ktorá bola podkladom pre rokovania v pléne EP.

 

Upozornil, že kým v krajinách EÚ 30-50 percent infikovaných vírusom HIV o tom, že sú infikovaní, ani nevie, v krajinách susediacich s EÚ, na Balkáne a v postsovietskych krajinách, až 70 percent infikovaných nevie o tom, že sú potenciálnymi šíriteľmi vírusu. Podľa jeho slov si mnohí nakazení ľudia nedajú urobiť testy - a keď sú už klinické príznaky choroby výrazné, nepomôžu im ani moderné a drahé lieky.


Mikolášik priznal, že veľkým problémom v boji proti AIDS je diskriminačná lieková politika, čiže cenová nedostupnosť liekov pre mnohých pacientov. Dodal, že aj toto bolo v rozprave europarlamentu, ktorý z hľadiska šancí na liečenie presadzuje snahy nediskriminovať tých, ktorí nemajú dosť finančných prostriedkov na antiretrovirálnu liečbu, zlepšujúcu zdravotný stav infikovaných osôb.


"Je našou úlohou, Európskej únie, aby sme odstránili tieto diskriminačné tendencie, ktoré vylučujú najchudobnejších ľudí z liečby. Aby aj oni mali k liekom prístup. Ale nenašli sme nejaké všeobecné riešenie," skonštatoval Mikolášik. Spresnil, že je to i vinou situácie, že aj v európskych národných zdravotných systémoch chýbajú miliardy na bežný chod zdravotníctva, liečbu a prevenciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies