AI: Zásah na bývalého väzňa z Guantánama mal ohroziť proces jeho reintegrácie

NETKY.SK • 14 August 2015, 14:55 • 2 min
AI: Zásah na bývalého väzňa z Guantánama mal ohroziť proces jeho reintegrácie

BRATISLAVA - Policajný zásah voči bývalému väzňovi z Guantánama môže vážne narušiť rehabilitačnú činnosť a proces reintegrácie do spoločnosti. Uviedla to Amnesty International (AI) Slovensko na margo videa z policajného zásahu, ktoré vo štvrtok (13.8.) zverejnila arabská televízia al-Džazíra.

slovakia

left justify in out

Amnesty International zároveň žiada, aby bol zásah na Hashama bin Ali bin Amora Slitiho nezávisle a dôkladne prešetrený. Amnesty International Slovensko podľa Lucie Bernátovej uvítala krok slovenskej vlády prijať dvoch bývalých guantánamskych väzňov.

 

Ako dodala, na Slovensku by im mala byť poskytnutá podpora, aby boli schopní sa čo najrýchlejšie integrovať do novej spoločnosti. "Policajný zásah z konca júna môže vážne narušiť rehabilitačnú činnosť a proces reintegrácie do spoločnosti," dodala Bernátová.

 

Mimovládna organizácia zároveň upozorňuje, že podľa medzinárodného práva môže polícia použiť silu iba v absolútne nevyhnutnom prípade a to iba do takej miery, ktorá je potrebná pre výkon ich povinností.

 

"Príslušníci polície musia využiť všetky možné nenásilné prostriedky predtým, ako použijú silu a to len v prípade, že všetky ostatné nenásilné prostriedky boli neúčinné. Ak je použitie sily nevyhnutné, musí byť vykonané zdržanlivo a primerane k dosiahnutiu legitímneho cieľa," dodala Bernátová s tým, že je otázne, či v tomto prípade boli splnené podmienky nevyhnutnosti a primeranosti policajného zásahu.

 

 

Na videu, ktoré zverejnila arabská televízia, je vidno, ako do jedného zo slovenských azylových domov vtrhlo desaťčlenné policajné komando, ktoré zadržalo bývalého väzňa z Guantánama Tunisana Hashama bin Ali bin Amora Slitiho, ktorého na Slovensko priviezli v roku 2014.

 

Ministerstvo vnútra vo štvrtok (13.8.) reagovalo, že každý občan, aj cudzinec, ktorý je na území SR, musí dodržiavať zákony, ktoré tu platia, vrátane výziev zasahujúceho policajta. "Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, tak ako to bolo v tomto prípade," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies