Ahmadínedžádovi hrozí bičovanie, vláda to odmieta

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 13:43 • 2 min
Ahmadínedžádovi hrozí bičovanie, vláda to odmieta

MOSKVA - Iránska vláda v pondelok odmietla medializované správy, že by prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi hrozili údery bičom za porušenie volebného zákona.

slovakia

left justify in out

Ten totiž zakazuje, aby úradujúca hlava štátu verejne podporila niektorého z kandidátov. Na verejnosť sa však v sobotu dostali zábery, ako dosluhujúci kontroverzný líder islamskej republiky sprevádzal svojho obľúbenca, šéfa prezidentskej kancelárie Isfandiára Rahíma Mašiího, ako sa išiel zaregistrovať na júnové voľby. Hovorca vlády to však odmieta a tvrdí, že Ahmadínedžád ho sprevádzal ako súkromná osoba, a nie ako štátnik. Podotkol navyše, že volebná kampaň sa začína až po tom, ako kandidáta schváli vplyvná Rada strážcov. Tá sa takisto bude zaoberať možným porušením zákona Ahmadínedžádom, ktorému ústava nedovoľuje kandidovať po tretí raz, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Nový iránsky prezident bude čeliť viacerým veľkým výzvam, a to najmä v oblasti ekonomiky. Tá je v zlom stave aj pre sankcie, ktoré na Irán uvalilo medzinárodné spoločenstvo pre jeho sporný jadrový program. Záujem o kreslo prezidenta prejavili najmä konzervatívni kandidáti vrátane Chameneího poradcu Alího Akbara Velájátího či teheránskeho starostu Mohammada Bakíra Kalibáfa. Záujem o nadchádzajúce prezidentské voľby v sobotu výrazne zvýšila kandidatúra bývalého prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního a tajomníka Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Saída Džalílího, vyjednávača v medzinárodných rokovaniach o iránskom jadrovom programe. Do volieb sa zaregistrovalo takmer 700 uchádzačov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona