Ahmadínedžád varuje: Izrael bude vykorenený

NETKY.SK • 2 August 2013, 15:51 • 2 min
Ahmadínedžád varuje: Izrael bude vykorenený

TEHERÁN - Dosluhujúci prezident Iránu Mahmúd Ahmadínedžád v piatok varoval znepriatelený Izrael, že ho čaká "vykorenenie", keďže v regióne Blízkeho východu podľa neho "nemá miesto". Vyjadril sa tak v jednom zo svojich posledných prejavov na verejnosti pred odchodom z funkcie, kde ho v nedeľu nahradí umiernený politik Hasan Rauhání.

slovakia

left justify in out

Ahmadínedžád pritom nadviazal na predošlé protiizraelské výroky, ktorými na seba upozorňoval počas osemročného pôsobenia na najvyššom volenom poste v krajine.

"Vravím vám pred Bohom ako svedkom, že sa schyľuje k ničivej búrke, ktorá vykorení základňu sionizmu," povedal prezident v televíznom príhovore pri príležitosti piatkového Dňa Jeruzalema. Každoročný sviatok má byť vyjadrením solidarity s Palestínčanmi a sprevádzajú ho masové zhromaždenia v iránskych mestách. Štátna televízia odvysielala zábery státisícov Iráncov skandujúcich v rôznych častiach krajiny slogany Smrť Izraelu a Smrť Amerike. Demonštranti taktiež odsúdili aktuálne snahy obnoviť izraelsko-palestínske mierové rokovania. Samotný Ahmadínedžád pri tejto príležitosti obvinil Izrael a jeho západných podporovateľov z rozpútavania konfliktov v blízkovýchodných krajinách, ktoré sú "naklonené zničeniu" židovského štátu.

Výroky namierené proti Izraelu v piatok zazneli aj z úst Ahmadínedžádovho nástupcu Rauháního. Ten sa pred novinármi na jednom zo zhromaždení vyjadril, že "sionistický režim je dlhoročnou ranou na tele moslimského sveta, ktorú je treba vyčistiť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona