Agrorezort zavádza nové označenie pre domáce potraviny

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 14:25 • 2 min
Agrorezort zavádza nové označenie pre domáce potraviny

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prichádza s ďalším označením pre slovenské potraviny, ktoré má byť garanciou kvality.

slovakia

left justify in out

Tentokrát sa bude vzťahovať len na jednozložkové čerstvé potraviny, konkrétne na bravčové mäso, hovädzie mäso, hydinu, mäso oviec, mäso kôz, ryby, vajcia, med, ovocie, zeleninu a zemiaky. Ako uviedol na tlačovej konferencii minister agrorezortu Ľubomír Jahnátek, nové označenie vzniklo po dohode s potravinármi a prvovýrobcami. Spotrebiteľ nové označenie pod názvom "slovenská potravina, kvalitná a kontrolovaná", rozpozná vďaka zlatému kruhu, v ktorom bude umiestnená jedna z jedenástich vyššie spomínaných potravín.

 

"Označenia budú dobrovoľné a môžu si ich samotní predajcovia dávať na svoje pulty, ale s tým, že tomu musí predchádzať kontrola zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy," povedal Jahnátek. Ak kontrolóri zistia, že označenie je neoprávnené, ide o zavádzanie zákazníka a hrozí pokuta do výšky pol milióna eur. Aj keď je toto označenie dobrovoľné, Jahnátek hovorí, že predstavuje marketingovú výhodu. "Lebo opakujem, to slovenské je veľmi kvalitné," tvrdí. 

 

Po Značke kvality SK tak ide o druhé štátom zavedené označenie pre kvalitné domáce potraviny. Jahnátek vysvetľuje, že rozdiel je v tom, že o nové označenie nie je potrebné žiadať, len ho oznámiť a potravinová správa ho skontroluje. "Tam, kde štát garantuje tieto dve značky, tam garantuje aj pravidelnú kontrolu a teda aj kvalitu," uviedol šéf agrorezortu. 

 

Značka kvality SK funguje od roku 2004. Získať ju môže každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, resp. z celkovej spotreby surovín najmenej 75 % je spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies