Agrorezort rozširuje podporu pre chovateľov oviec a menších ovocinárov

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 12:57 • 2 min
Agrorezort rozširuje podporu pre chovateľov oviec a menších ovocinárov

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) rozširuje pravidlá poskytovania podpory v rámci Programu rozvoja vidieka.

slovakia

left justify in out

Po novom tak budú môcť o podporu požiadať aj chovatelia slovenských plemien oviec cigája a zošľachtená valaška, či ovocinári so sadmi s nižším počtom stromov a krov. Návrh nariadenia vlády, ktorými sa stanovujú pravidlá poskytovania podpory v súvislosti s opatreniami Programu rozvoja vidieka, odsúhlasili ministri na stredajšom rokovaní vlády SR.

Počty oboch plemien oviec v posledných rokoch klesajú. Ministerstvo pôdohospodárstva ale pripomína, že práve ony sú pritom vďaka svojej odolnosti vhodné do ťažších horských podmienok. „Pomáhajú uchovávať ráz krajiny, vytvárajú pracovné miesta a sú súčasťou nášho kultúrneho dedičstva,“ skonštatovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Hoci podľa agrorezortu obe plemená produkujú vysokokvalitné produkty s preukázateľným priaznivým vplyvom na zdravie obyvateľov, náklady na ich chov sú značne vyššie vzhľadom na ich nižšiu produktivitu. Ich chov tak často nedosahuje vysokú úžitkovosť, a preto sa od neho postupne ustupuje. „Vďaka ich zaradeniu podporíme poľnohospodárstvo aj v náročnejších oblastiach a budeme môcť naplno využívať pôdu a jej hodnoty, ktoré nám ponúka,“ dodala Matečná.

MPRV rozširuje aj podporu v Integrovanej produkcii v ovocinárstve o kategóriu sadov s nižším počtom jedincov na hektár. Do podpory okrem terajšej kategórie produkčných sadov pribudnú ostatné sady, ovocné druhy pritom zostávajú zachované. O podporu môžu požiadať aj ovocinári so sadom s minimálne 400 stromami jadrovín na hektár,  ďalej s minimálne 300 stromami broskýň a marhúľ na hektár a minimálne s päťtisíc jedincami brusníc na hektár.  
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies