Agrorezort opäť podporí zelenú infraštruktúru v mestách

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 12:12 • 2 min
Agrorezort opäť podporí zelenú infraštruktúru v mestách

BRATISLAVA – Zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach prostredníctvom skrášľovania verejných priestranstiev, revitalizácie vnútroblokov či výstavby nových parkov podporí ministerstvo pôdohospodárstva sumou 6,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Agrorezort vyhodnotil druhé kolo výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zamerané na zelenú infraštruktúru a schválil 20 projektov. „Pre obce a mestá sme minulý rok otvorili možnosť uchádzať sa o finančné prostriedky na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Dostali sme úplne konkrétne projekty, vďaka ktorým bude okolie našich domovov zelenšie, budeme mať zdravšie ovzdušie a príjemnejšiu klímu," uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Ako informoval generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja Marek Mitošinka, predložených bolo 44 projektov v hodnote takmer 16 miliónov eur, schválených bolo 20 projektov v hodnote 6,5 milióna eur. Najčastejšie žiadali mestá a obce peniaze na rekultiváciu vnútroblokov, ale nechýbali ani projekty na sadové úpravy, skrášľovanie verejných priestranstiev či obnovu parkov.

 

Dosiaľ bolo v prvom a druhom kole schválených 58 projektov v celkovej sume viac ako 19 miliónov eur. Pre ďalšie kolá zostáva ešte takmer 14 miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi sú organizácie štátnej správy, obce, mestá, samosprávne kraje, subjekty verejnej správy, mimovládne organizácie a subjekty zo súkromného sektora.

Celkovo môžu samosprávy žiadať financie na desať oblastí. V rámci opatrení pre zníženie hluku v urbanizovanom prostredí možno žiadať prostriedky na protihlukové plány, hlukové mapy, protihlukové steny a bariéry či protihlukovú výsadbu. Agrorezort podporí aj tvorbu prirodzených krajinných prvkov ako napríklad malé vodné toky, ostrovčeky lesa, živé ploty alebo nášľapné kamene pre voľne žijúce organizmy.

 

Získať financie možno aj na budovanie zelených parkov, zelených stien a striech, ale tiež aktivity v oblasti dopravnej infraštruktúry, ako sú zelené koridory pozdĺž cyklotrás, živé ploty či remízky. Medzi ďalšie oblasti, na ktoré môžu regióny získať peniaze, patrí zazelenanie miest, opatrenia na zníženie znečistenia ovzdušia, multifunkčné zóny na ekologické využívanie krajiny a regenerácia vnútroblokov sídlisk. Ministerstvo venuje veľký priestor aj práci s dažďovou vodou. Ide o budovanie dažďových nádrží, čistenie dažďových vôd a zberné systémy na odpadovú a dažďovú vodu.

Integrovaný regionálny operačný program (IROP) je zameraný na podporu regiónov. „Zásadným spôsobom sme naštartovali čerpanie eurofondov na regionálny rozvoj. Kým na začiatku volebného obdobia boli vyhlásené iba dve výzvy, ku dnešnému dňu je to 19 výziev za miliardu eur z celkovej alokácie 1,738 mld. eur," uzavrela Matečná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies