Agrorezort je za stanovenie symbolickej ceny za závlahovú vodu

NETKY.SK • 5 September 2016, 12:35 • 2 min
Agrorezort je za stanovenie symbolickej ceny za závlahovú vodu

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je za stanovenie symbolickej ceny za závlahovú vodu, aby sa závlahy v SR celkom neodstavili. Uviedol to dnes pre TASR Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV v reakcii na návrh nariadenia vlády SR o spoplatnení vody využívanej na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

slovakia

left justify in out

V súčasných podmienkach klimatických zmien podľa Feika treba počítať s tým, že bez zavlažovania bude náročné dosiahnuť potravinovú bezpečnosť SR založenú na špeciálnych plodinách, ktoré sú od doplnkovej vlhkosti naozaj závislé.

 

Spoplatnenie závlahovej vody podľa MPRV zvýši náklady na pestovanie plodín pestovaných pod závlahou, najmä cukrovej repy, osivovej kukurice, poľnej zeleniny, ovocných sadov a vinohradov krmovín, kukurice, teda tých plodín, ktorých produkcia sa má na Slovensku zvýšiť.

 

Tieto plodiny podľa neho vyžadujú vysoký podiel ľudskej práce, pri zvýšení nákladov sa vypustia z osevného postupu a opäť sa zvýši nezamestnanosť. Znehodnotia sa investície poľnohospodárov do zavlažovacích systémov a pestovatelia stratia záujem do nich investovať v budúcnosti.

 

"V súčasnosti poľnohospodári za odobratú vodu neplatia, v prípade nastavenia ceny, tá by mala byť stanovená za vodu odobratú na zavlažovanie tak, aby nespôsobila pre poľnohospodársky sektor návrat k nevyužívaniu závlahových technicko-prevádzkových celkov, kedy sa poľnohospodárovi neoplatí zavlažovať vzhľadom na vysoké náklady. Bude potrebné nájsť kompromisné riešenie," dodal Feik.

 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) trvá podľa slov svojej hovorkyne Jany Holéciovej na tom, aby sadzba poplatku za odbery vôd na zavlažovanie pôdy bola ustanovená vo výške nepresahujúcej hranicu 0,001 eura za kubický meter (m3).

 

"Rovnako najbližšou novelizáciou vodného zákona požadujeme zvýšiť ustanovené množstvo odberu vody, ktoré nepodlieha spoplatneniu, zo súčasných 15.000 m3 ročne na 50.000 m3 ročne. Naše požiadavky sme poslali Ministerstvu životného prostredia SR, s ktorými ešte o tejto problematike budeme rokovať a veríme aj v podporu rezortného ministerstva pôdohospodárstva," zdôraznila.

 

"Pri zavedení poplatku odporúčame zohľadniť situáciu, respektíve spoplatňovanie vody v krajinách EÚ, najmä v krajinách Vyšehradskej štvorky. Napríklad v Maďarsku je zavedený limit spoplatňovania 50.000 m3, pričom spotreba vody je spoplatnená až nad tento limit. V prípade chovu rýb (akvakultúra) je limit oslobodenia od poplatkov až do 150.000 m3," dodala hovorkyňa SPPK.

 

Doplnila zároveň, že od 15. januára 2015 v zmysle vodného zákona platí, že užívanie povrchových vôd z vodných tokov alebo podzemných vôd v množstve nad 15.000 m3 ročne alebo 1250 m3 mesačne na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy sa spoplatňuje ako príjem Environmentálneho fondu. Nariadenie vlády má určiť konkrétnu sadzbu, ktorú poľnohospodári budú platiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies