Agroministri vo Varšave riešili agropolitiku EÚ, mor ošípaných aj cukor

NETKY.SK • 26 Október 2016, 15:24 • 2 min
Agroministri vo Varšave riešili agropolitiku EÚ, mor ošípaných aj cukor

BRATISLAVA/VARŠAVA - Budúcnosť Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, ochrana pred morom ošípaných, investície do výskumu v poľnohospodárstve, obchod s poľnohospodárskymi pozemkami, ako aj trh s cukrom a obilninami boli témami stretnutia ministrov krajín V4 vo Varšave. Informoval o tom dnes Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Okrem krajín V4 sa na zasadnutí zúčastnili aj zástupcovia Slovinska, Bulharska a Rumunska.

slovakia

left justify in out

"Vyšehradská skupina je funkčná platforma, kde vzniká priestor na prediskutovanie tém krajín strednej a východnej Európy, ktoré sú si geograficky a kultúrne blízke a majú spoločné problémy," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

 

"Slovenská republika víta a podporuje všetky návrhy, ktoré prispievajú k zjednodušeniu Spoločnej poľnohospodárskej politiky, k zvýšeniu flexibility a subsidiarity a k zníženiu administratívnej náročnosti pre členské štáty a Európsku komisiu," povedala Matečná.

 

Cieľom diskusie o nastavení a smerovaní CAP je nastavenie podmienok, ktoré by výraznejšie prispievali k lepšiemu reagovaniu na globálnu zmenu klímy, potravinovú bezpečnosť a ekologizáciu podnikov. Prítomné krajiny sa zhodli, že nie všetky návrhy EK by znamenali zjednodušenie administratívnej záťaže.

 

Poľský minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Krzystof Jurgiel upozornil, že africký mor ošípaných (ASF) je seriózna hrozba pre farmárov EÚ. V roku 2016 sa nákaza rozšírila do východnej časti poľskej provincie Mazowieckie a severnej časti regiónu Lublin. Podobne ako ostatné krajiny, Slovensko podporuje všetky kroky, ktoré budú viesť k zmierneniu dosahov tejto nákazy. Slovensko síce nijako ohrozené v súčasnosti nie je, najlepšia obrana je však prevencia.

 

Ministri rozšírenej Vyšehradskej skupiny vyzývajú Európsku komisiu, aby bezodkladne vykonala analýzu situácie na trhu s cukrom s cieľom zabezpečiť jeho stabilitu po tom, ako budú v roku 2017 zrušené kvóty. "Slovensko vníma vertikálu cukru veľmi citlivo, pretože ako jediná funguje na 100 % a dokáže pokryť spotrebu cukru z domácej suroviny," zdôraznila Matečná.

 

Témou stretnutia bola aj ochrana poľnohospodárskej pôdy, ktorá nie je aktuálnou len na Slovensku. MPRV SR sa snaží zabrániť špekulatívnym nákupom a zanedbávaniu pôdy a podporuje jej užívanie aktívnymi poľnohospodármi.

 

Prítomní ministri na rokovaní sa tiež zhodli na väčšom zapojení výskumného potenciálu krajín strednej a východnej Európy do projektov v poľnohospodárstve a bioekonómii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies