Agresívne zákroky prezidenta proti drogovo závislým, hodnotia Filipíny pozitívne

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 12:20 • 2 min
Agresívne zákroky prezidenta proti drogovo závislým, hodnotia Filipíny pozitívne

MANILA - Agresívna operácia filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho proti ilegálnym drogám bola aj napriek rozšírenej kritike vysokého počtu obetí na životoch úspešná, uviedla dnes vláda pri príležitosti prvého výročia od svojho nástupu k moci.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra DPA. Duterteho vojnu s drogami, pri ktorej prišli od jeho vlaňajšieho nástupu do funkcie o život tisíce ľudí podozrivých z obchodu s drogami, kritizujú ľudskoprávne a medzinárodné organizácie a niektoré zahraničné vlády.

 

Riaditeľ filipínskej agentúry pre boj proti drogám Isidro Lapeňa zdôraznil, že operácia mala aj množstvo pozitívnych výsledkov - mnohí občania ju v rôznych celoštátnych prieskumoch hodnotili ako "vynikajúcu".

 

"Povedal by som, že sme úspešní," oznámil na tlačovej konferencii. Ľudia v prieskumoch uvádzajú, že sa cítia bezpečnejšie. S radosťou oznamujem, že sme urobili veľa, ale urobíme ešte oveľa viac."

 

Za prvý rok vládnutia prezidenta Duterteho bolo pri policajných operáciách zabitých najmenej 3171 podozrivých z drogových deliktov a vyše 1,3 milióna užívateľov drog či ich priekupníkov sa polícii vzdalo, povedal Lapeňa.

Polícia vyšetruje násilnú smrť vyše 10.000 ďalších ľudí, aby zistila, či ich zabitie súviselo s ilegálnymi drogami.

 

Amnesty International kritizuje Duterteho, že vytvoril na Filipínach "ovzdušie nezákonnosti" a výslovne schvaľuje násilie, ktoré vyústilo v smrť tisícov ľudí, čo je v rozpore s jeho sľubom, že zbaví svoju krajinu trestnej činnosti.

 

"Duterteho násilná kampaň neskoncovala so zločinnosťou ani nevyriešila problémy, ktoré súvisia s drogami," citovala agentúra DPA riaditeľa Amnesty International pre juhovýchodnú Áziu a Tichomorie Jamesa Gomeza.

 

"Namiesto toho premenil túto krajinu na ešte nebezpečnejšie miesto a zároveň oslabil vládu zákona, čo mu vynieslo neslávnu povesť vodcu zodpovedného za smrť tisícov vlastných spoluobčanov."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies