Agentúru sprostredkujúcu prácu v zahraničí si treba preveriť

NETKY.SK • 26 Október 2011, 21:58 • 2 min
Agentúru sprostredkujúcu prácu v zahraničí si treba preveriť

Agentúru sprostredkujúcu prácu v zahraničí si treba preveriť

slovakia

left justify in out

img

Ten, kto chce pracovať v zahraničí, by mal byť obzvlášť opatrný voči takým ponukám pracovných agentúr, ktoré vyzerajú na prvý pohľad veľmi jednoducho.
Najviac podozriví totiž bývajú sprostredkovatelia, ktorí lákajú na vety typu: nemusíte ovládať jazyk, zarobíte veľa peňazí, netreba váhať, vycestujte hneď a podobne.
Vedúca úradu IOM Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová odporúča jednoznačne si preveriť pracovnú agentúru.
"Každá pracovná agentúra, ktorá ponúka prácu v zahraničí, musí mať akreditáciu na konkrétnu krajinu a aj konkrétnu prácu. To si treba preveriť, buď na stránke ministerstva práce alebo na bezplatnej telefonickej linke 0800 800 818," zdôraznila Vatráľová v rozhovore pre TASR. Záujemca o prácu mimo Slovenska musí podľa nej trvať na písomnej pracovnej zmluve a tej musí zároveň aj rozumieť.
Uchádzača by mali zaujímať všetky detaily, napr. aj to, za akých podmienok získa ubytovanie. "Mali sme napr. prípad, že ubytovanie bolo poskytované, bolo to aj zmluvne dohodnuté, až v zahraničí človek zistil, že síce môže bývať u toho zamestnávateľa, ale do konca musí, a berú mu za to vyše 80 percent mzdy."
Vatráľová jednoznačne odporúča prácu za hranicami, hovorí však, že treba pracovať legálne. Ak totiž človek pracuje v súlade so zákonom, eliminuje tú možnosť, že by mohol byť za hranicami zneužívaný. 
"Bohužiaľ aj dnes, keď Slováci ako občania Európskej únie už v podstate v žiadnej krajine nepotrebujú pracovné povolenie, stále sa stretávame s tým, že volia možnosť, že idú pracovať načierno. To znamená, že neodvádzajú odvody, neplatia dane, idú tam s tým, že zarobím viacej, keď neodvádzam dane...ale vtedy sa ocitajú v situácii, že ich ten obchodník môže vydierať," vystríhala Vatráľová.
Dodala, že nie je dobré nechávať všetko na agentúru, čo najviac sa do procesu zainteresovať. Len tak sa totiž človek vyhne mnohým nepríjemnostiam. Podozrivé zo strany zamestnávateľa napr. býva, ak si pýta doklady od uchádzača a chce za neho všetko vybavovať.
Rovnako by mal ľuďom svietiť červený výkričník pri ponukách so závratnou mzdou. "Ak si napr. niekto myslí, že čašníčka reálne môže zarobiť 2000-3000 eur niekde v zahraničí, nie je to pravda," upozorňuje Vatráľová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies