Agentúra Standard & Poor's zhoršila výhľad ratingu Európskej únie na negatívny

NETKY.SK • 4 August 2015, 10:01 • 2 min
Agentúra Standard & Poor's zhoršila výhľad ratingu Európskej únie na negatívny

BERLÍN - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zhoršila výhľad hodnotenia úverovej bonity Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

S&P zmenila výhľad ratingu únie, ktorý zostal na druhej najvyššej úrovni AA+, na negatívny zo stabilného. To znamená, že sa zvýšila pravdepodobnosť zníženia ratingu v priebehu najbližších dvoch rokov. Agentúra odôvodnila svoje rozhodnutie nárastom rizík ohrozujúcich finančnú situáciu EÚ.

 

K tomu patrí nová pomoc pre Grécko, uviedla S&P v pondelok (3. 8.). Navyše Británii, ktorá je druhým najväčším prispievateľom do rozpočtu únie, hrozí zníženie ratingu (aktuálne AAA). Agentúra len prednedávnom zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny. Negatívny je aktuálne aj výhľad ratingu ďalšieho veľkého prispievateľa do rozpočtu Francúzska.

 

K zníženiu ratingu by tiež mohlo prísť v prípade, ak by úniu opustil niektorý členský štát. Ďalším faktorom je podľa S&P investičný plán predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera. Na jeho realizáciu sa má využiť nový európsky fond pre strategické investície EFSI, ktorý v priebehu troch rokov má stimulovať súkromné a verejné investície v celkovej hodnote 315 miliárd eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies