Agentúra Standard & Poor's zhoršila ratingy Poľska

NETKY.SK • 16 Január 2016, 08:42 • 2 min
Agentúra Standard & Poor's zhoršila ratingy Poľska

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zhoršila rating dlhodobých záväzkov Poľska v zahraničnej mene na BBB+ z úrovne A- a rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov krajiny v domácej mene na A-/A-2 z úrovne A/A-1.

slovakia

left justify in out

Výhľad ratingov je negatívny. Piatkový krok agentúry je odzrkadlením jej názoru, že poľský systém ústavných kontrol a protiváh sa výrazne narušil. Podľa S&P viaceré legislatívne opatrenia iniciované po voľbách z októbra 2015 oslabili postavenie ústavného súdu a verejnoprávneho vysielania krajiny.


Zhoršenie výhľadu ratingov vyplýva z názoru agentúry, že existuje ďalší potenciál na eróziu nezávislosti, dôveryhodnosti a efektívnosti kľúčových inštitúcií, predovšetkým poľskej centrálnej banky. "Zároveň predpokladáme určité zhoršenie makroekonomického riadenia Poľska napríklad zavedením nových daní v určitých sektoroch," konštatovala Standard & Poor's. Agentúra však očakáva, že verejný dlh krajiny zostane do roku 2018 v podstate stabilný na úrovni zhruba 51 % hrubého domáceho produktu. Zároveň predpokladá, že hospodársky rast bude v rokoch 2016 až 2018 silný, a to v priemere na úrovni 3,3 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies