Agentúra Standard & Poor's potvrdila rating Slovenska

NETKY.SK • 29 Január 2016, 18:10 • 2 min
Agentúra Standard & Poor's potvrdila rating Slovenska

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A+ a krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti v zahraničnej mene na stupni A-1+.

slovakia

left justify in out

Výhľad ratingu je podľa agentúry stabilný. Rating podľa agentúry S&P odráža nízky zahraničný dlh Slovenska, zlepšenie parametrov verejných financií a zdravé vyhliadky rastu. Agentúra očakáva, že domáci dopyt, ktorý daňami prespieva k hospodárskemu rastu, podporí medzi rokmi 2016 až 2019 vyrovnaný rast reálneho hrubého domáceho produktu na úrovni niečo vyše 3 %. Na druhej strane negatívnymi faktormi pri posudzovaní ratingu sú podľa S&P pretrvávajúce štrukturálne výzvy, ktorým slovenská ekonomika čelí, ako napríklad dlhodobá nezamestnanosť mladých či regionálne rozdiely.


Ako v reakcii dodáva ministerstvo financií, Slovensko tak má spolu s Írskom deviaty najvyšší rating spomedzi 19 krajín eurozóny. "Som rád, že sme opäť boli ohodnotení ako spoľahlivá a stabilná krajina. Naše úsilie prináša ovocie napríklad aj v podobe vysokej dôvery investorov v našu ekonomiku," povedal minister financií Peter Kažimír v reakcii na piatkové hodnotenie ratingu.


Dlhodobý rating A+ so stabilným výhľadom od agentúry S&P má Slovensko od konca júla minulého roka. Agentúra vtedy zvýšila Slovensku rating z vtedajšieho ratingu A s pozitívnym výhľadom na A+ so stabilným výhľadom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies