Agentúra S&P pohrozila Británii zhoršením ratingu

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:05 • 2 min
Agentúra S&P pohrozila Británii zhoršením ratingu

Agentúra S&P pohrozila Británii zhoršením ratingu

slovakia

left justify in out

img

Zvyšné dve veľké ratingové agentúry Moody's a Fitch zhoršili výhľad britského ratingu už na začiatku roka.

 Standard & Poor's (S&P) je poslednou z troch veľkých ratingových, ktorá Veľkej Británii pohrozila znížením hodnotenia úverovej bonity, informovala BBC.

S&P zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny zo stabilného. Rating dlhodobých záväzkov krajiny zatiaľ zostáva na najvyššej úrovni AAA. Agentúra uviedla, že zníži úverovú známku Británie, ak bude vývoj verejných financií v najbližších dvoch rokoch horší, než sa v súčasnosti očakáva. Argumentom pre dnešné rozhodnutie je dlhšie a nerovnomerné zotavovanie britskej ekonomiky.

Riziko okrem pomalšieho hospodárskeho oživenia predstavuje aj prípadný pokles politickej vôle pri presadzovaní opatrení na konsolidáciu rozpočtu. S&P očakáva, že britský verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) bude rásť až do roku 2015. Agentúra doteraz počítala s tým, že k stabilizácii verejného dlhu príde už v roku 2014. Experti predpokladajú, že dlh do roku 2015 vyskočí z terajších 85 % HDP na 100 % HDP.

Brzdou rastu naďalej budú úsporné opatrenia vlády. Ak nepríde k zotaveniu ekonomiky, môže to podľa S&P viesť k nárastu nezamestnanosti a poklesu výdavkov domácností.

Zvyšné dve veľké ratingové agentúry Moody's a Fitch zhoršili výhľad britského ratingu už na začiatku roka.Informovali o tom Reuters, DPA a BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies