Agentúra S&P ukončila spor s americkou vládou zmierom

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:55 • 2 min
Agentúra S&P ukončila spor s americkou vládou zmierom

NEW YORK - Ratingová agentúra Standard & Poor's sa dohodla v právnom spore s americkou vládou a penzijným fondom Calpers na mimosúdnom vyrovnaní. Informuje o tom DPA.

slovakia

left justify in out

Agentúra v rámci urovnania sporu im zaplatí spolu 1,5 miliardy USD (1,33 miliardy eur). Vyplýva to z dnešnej správy spoločnosti McGraw Hill, ktorá je majiteľkou ratingovej agentúry. Americké ministerstvo spravodlivosti žiadalo na začiatku sporu 5 miliárd USD.

 

Zo sumy dostanú po 687,5 milióna USD ministerstvo a 20 štátov americkej únie. Kalifornskému fondu Calpers príde na účet 125 miliónov USD.

 

Ratingovej firme sa kládlo za vinu, že nepravdivými pozitívnymi hodnoteniami akciových balíkov bánk pred americkou hypotekárnou krízou uviedla do omylu investorov a pomohla aj k nástupu finančnej krízy v roku 2009.

 

S&P dosiahla pred časom dohodu aj s americkým burzovým dohľadom, ktorému poukázala 77 miliónov USD. Okrem toho nesmie rok oceňovať vybrané komerčné hypotéky. Ide o cenné papiere, ktoré sa pokladajú za akcelerátorov veľkej finančnej krízy na sklonku prvého desaťročia tohto storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona