Agentúra S&P označilo Turecko za vysoko rizikovú krajinu

NETKY.SK • 2 August 2016, 13:33 • 2 min
Agentúra S&P označilo Turecko za vysoko rizikovú krajinu

LONDÝN - Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) krátko po nevydarenom puči v Turecku zmenila úverovú dôveryhodnosť krajiny z výhľadu stabilný na negatívny.

slovakia

left justify in out

Súčasne znížila jeho bonitu zo stupňa BB+ na BB. Informuje o tom portál nemeckej spravodajskej televíznej stanice N24. Prezident Recep Tayyip Erdogan vtedy pohrozil agentúre súdnou žalobou. Najnovší vývoj v Turecku pre bonitu krajiny nepriaznivo hodnotili aj agentúry Moody's a Fitch.

 

Agentúra S&P však tento týždeň zosilnila varovania investorov, ktorí by chceli nakupovať turecké štátne dlhopisy s tým, že krajinu označila za vysoko rizikovú. Predtým ju hodnotila ako „mierne vyššie rizikovú“.

 

Nové hodnotenie rizikovosti Turecka prišlo po hrozbách jeho vlády, ktorá vyjadruje nespokojnosť s „chybnými rozhodnutiami“ ratingových agentúr. Prezident Erdogan hovorí o ich „protitureckom nepriateľstve“.

 

Podpredseda tureckej vlády Mehmet Simsek minulý týždeň oznámil, že vláda proti agentúram podnikne právne kroky. Podľa nej nejestvuje nijaký dôvod, aby sa úverová bonita Turecka pre finančné trhy zhoršovala.

 

V prípade hodnotenia rizikovosti nejakej krajiny sa prihliada na mieru možného ohrozenia podnikania. Tieto riziká môžu byť hospodárskej, inštitucionálnej alebo právnej povahy.

 

Hodnotenia ratingových agentúr S&P, Moody’s a Fitch majú vo väčšine prípadov vplyv na podmienky, za ktorých dostávajú štáty na finančných trhoch úvery. Čím je bonita nejakej krajiny horšia, tým vyššie sú úroky na požičané peniaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies