Agentúra Moody's znížila rating Maďarska na Ba1

NETKY.SK • 26 November 2011, 02:30 • 2 min
Agentúra Moody's znížila rating Maďarska na Ba1

Agentúra Moody's znížila rating Maďarska na Ba1

slovakia

left justify in out

img

Ratingová agentúra Moody's znížila vo štvrtok (24. 11.) večer rating štátnych dlhopisov Maďarska o jeden stupeň z úrovne Baa3 na Ba1, pričom ponechala v platnosti negatívny výhľad úverového hodnotenia krajiny. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
Agentúra Moody's označila za hlavné dôvody rozhodnutia znížiť rating Maďarska pod investičné pásmo rastúcu neistotu v súvislosti so schopnosťou krajiny splniť fiškálne ciele, vysokú úroveň dlhov i podľa agentúry čoraz menšie vyhliadky strednodobého rastu.
Rozhodnutie by mohlo obnoviť tlak na maďarský forint, ktorý vo štvrtok uzatváral na úrovni 312,37 HUF/EUR. Rekordné minimum dosiahol 14. novembra, keď jeho kurz voči euru klesol na 317,90, vyplýva z údajov agentúry Reuters.
Ďalšia ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) niekoľko hodín predtým oznámila, že odkladá rozhodnutie o možnom znížení ratingu Maďarska do neivestičného pásma do konca februára. Dôvodom sú avizované rozhovory o novej finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie.
Moody's by podľa oznámenia mohla opätovne znížiť rating Maďarska, ak dôjde k významnému poklesu rozpočtovej sily vlády v dôsledku malého pokroku v štrukturálnych reformách a realizácii strednodobého plánu. Vládou predpokladaný rozpočtový deficit pre budúci rok na úrovni 2,5 percenta HDP bude podľa agentúry možné ťažké dosiahnuť vzhľadom na vysoké náklady financovania a nízky hospodársky rast.
Maďarsko sa znova obrátilo na MMF a EÚ minulý týždeň po tom, ako forint klesol na rekordné minimá voči euru po upozornení S&P na to, že krajina by mohla prísť o ratingovú úroveň v investičnom pásme. Agentúra Fitch - ďalšia, ktorá má Maďarsko zaradené v najnižšej kategórii investičného pásma - pred týždňom uviedla, že nový program MMF pre Budapešť by bol pozitívnym krokom a mohol znížiť tlak na úverové hodnotenie Maďarska.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies