Agentúra Frontex očakáva tento rok až milión imigrantov z Afriky

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 09:37 • 2 min
Agentúra Frontex očakáva tento rok až milión imigrantov z Afriky

RÍM – Až milión utečencov sa môže tento rok preplaviť z líbyjského pobrežia smerom k Európe, varoval v piatok šéf európskej pohraničnej agentúry Frontex Fabrice Leggeri.

slovakia

left justify in out

Európska únia tak môže podľa neho čeliť hrozbe útoku zo strany islamských radikálov, napríklad zo skupiny Islamský štát (IŠ). „V roku 2015 musíme byť pripravení čeliť ešte horšej situácii ako minulý rok,“ citovala Leggeriho talianska agentúra ANSA. Podľa jeho informácií sa na cestu z Líbye do Európy chystá 500 000 až milión imigrantov. Leggeri povedal, že Frontex nemá dôkazy, že by za nelegálnou imigráciou a obchodom s ľuďmi stála IŠ. „Musíme byť ale opatrní,“ vyhlásil. Podľa niektorých informácií chce IŠ využiť imigráciu na vstup do Európy.


Leggeri zdôraznil, že Frontex potrebuje viac finančných zdrojov na zefektívnenie svojich operácií. „Ak chceme, aby Frontex vykonával viac operácií, potrebujeme viac zdrojov a zamestnancov ako aj záväzky zo strany členských štátov,“ povedal. Zdôraznil tiež, že Frontex sám nezvládne takýto obrovský problém, akému Európa čelí, a je nevyhnutná spolupráca aj s tretími krajinami.


EÚ predĺžila nedávno svoju námornú misiu v Stredozemnom mori najmenej do konca tohto roka. EÚ odštartovala misiu Triton, ktorá má pomôcť Taliansku zvládať nápor utečencov plaviacich sa z Afriky smerom k Európe, v novembri minulého roku. Do Talianska sa z Afriky už tento rok preplavilo skoro 9000 utečencov. Minulý rok sa ich na európsky kontinent preplavilo vyše 170 000. Operácia Mare Nostrum zachránila minulý rok viac než 100 000 životov. Asi 3300 utečencov prišlo pri pokuse preplaviť sa do Európy o život.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies