Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka, tri krajiny schválili 3. záchranný program

NETKY.SK • 19 August 2015, 06:32 • 2 min
Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka, tri krajiny schválili 3. záchranný program

ATÉNY - Medzinárodná agentúra Fitch zvýšila v utorok večer rating Grécka o jeden stupeň z doterajšieho CC na CCC, pričom ako dôvod uviedla dohodu medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi o tretej záchrannej pôžičke. Grécko však stále zostáva v spodnej časti ratingovej škály a jeho hodnotenie je hlboko v špekulatívnom pásme, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ratingová agentúra Fitch dodala, že dohoda o treťom záchrannom programe znížila riziko, že Grécko nebude splácať dlhy svojim veriteľom zo súkromného sektora.

 

Agentúra Fitch však zároveň varovala, že riziko, že záchranný program nebude úspešný, je stále vysoké.

 

"Bude trvať určitý čas, kým sa obnoví dôvera medzi Gréckom a jeho veriteľmi... A politická situácia v Grécku je stále nepredvídateľná," uviedol Fitch.

 

Záchrannú pôžičku pre Grécko v celkovej hodnote 86 miliárd eur odsúhlasili ministri financií eurozóny v piatok 14. augusta, keď predtým grécki zákonodarcovia prijali tvrdé podmienky.

 

Dohodu musia ešte schváliť parlamenty niekoľkých krajín eurozóny: zákonodarcovia v Španielsku, Rakúsku a Estónsku ju schválili v utorok, pričom o nej budú ešte hlasovať parlamenty v Nemecku a Holandsku. Informácie priniesla webová stránka nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle.

 

Ak dohodu o treťom záchrannom programe pre Grécko tieto európske krajiny odsúhlasia, Atény by mali dostať prvých 13 miliárd eur z balíka pomoci už vo štvrtok 20. augusta, aby vyrovnali naliehavé splátky a účty, a ďalších 10 miliárd eur sa odloží na podporu gréckych bánk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies