Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka na stabilný

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 09:33 • 2 min
Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka na stabilný

ATÉNY - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila svoj úverový rating Grécka o jeden stupeň s odôvodnením, že krajina urobila pokroky pri znižovaní rozpočtového deficitu a znižuje sa aj riziko jej vystúpenia z eurozóny. Agentúra o tom informovala v utorok.

slovakia

left justify in out

Ratingová agentúra vo svojej správe zvýšila hodnotenie Grécka o jeden stupeň z CCC na B-mínus a výhľad ratingu definovala ako stabilný. Medzinárodní veritelia Atény v posledných mesiacoch chvália za snahu o reformy a pretlačenie nepopulárnych úsporných opatrení. "Cena bola veľmi vysoká, krajina prišla o veľkú časť ekonomického výkonu, nezamestnanosť stúpa a nie je jasné, či krajina naozaj smeruje k ozdraveniu. Napriek tomu znižovanie štátneho dlhu a uvoľňovanie fiškálnych cieľov vytiahli náladu v hospodárstve podľa údajov centrálnej banky na najvyššiu úroveň za posledné tri roky a riziko odchodu Grécka z európskej menovej únie kleslo," informovala agentúra. 

Recesia v krajine by sa mala tento rok zmierniť na 4,3 % a v roku 2014 by malo nastať mierne oživovanie ekonomiky, čo je principiálne v súlade s predpoveďami gréckej vlády aj jej medzinárodných veriteľov, agentúra Fitch však varovala, že hmatateľné ozdravovanie hospodárstva stále "uniká". Niektorí analytici sú voči vyhláseniam o obrate v Grécku naďalej skeptickí a Atény majú pred sebou stále zásadnú dlhodobú úlohu, ktorou je zníženie štátneho dlhu v pomere k hrubému domácemu produktu krajiny na zvládnuteľnú úroveň. Medzinárodný menový fond žiada, aby krajina pomer zadlženia do roku 2020 znížila na 120 % z dnešných viac ako 160 %. 

Agentúra Fitch je ďalšou z veľkých agentúr, ktorá zmenila rating Grécka. Standard & Poor's hodnotenie krajiny zvýšili zo selektívneho bankrotu na B-mínus so stabilným výhľadom ešte v decembri. Moody's Investors Service grécke úvery hodnotí ratingom C. Ratingy všetkých agentúr sú stále v neinvestičnom pásme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona