Agentúra Fitch znížila rating Talianska bližšie k špekulatívnemu pásmu

NETKY.SK • 22 Apríl 2017, 15:10 • 2 min
Agentúra Fitch znížila rating Talianska bližšie k špekulatívnemu pásmu

RÍM - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila rating dlhodobých záväzkov Talianska o jeden stupeň, pričom medzi dôvodmi uviedla vysoký štátny dlh, slabý ekonomický rast a problémy bankového sektora. Rating Talianska sa tak výrazne priblížil k neinvestičnému pásmu.

slovakia

left justify in out

Fitch oznámila, že rating dlhodobých záväzkov Talianska znížila z BBB+ na BBB, pričom stanovila stabilný výhľad. "Neustále zaostávanie v plnení fiškálnych cieľov, odkladanie konsolidácie, slabý hospodársky rast a z toho vyplývajúce problémy pri znižovaní vysokého dlhu zvyšujú citlivosť Talianska na prípadné nepriaznivé situácie," uviedla agentúra. K tomu sa podľa nej ešte pridávajú problémy bankového sektora.

 

Štátny dlh tretej najväčšej ekonomiky eurozóny sa minulý rok zvýšil o 0,5 % na 132,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo limit Európskej únie je stanovený na 60 % HDP. Navyše, agentúra očakáva, že dlh bude rásť aj tento rok, podľa všetkého rovnakým tempom ako v roku 2016.

 

Navyše, rast ekonomiky patrí k najslabším v Európskej únii a k tomu sa v poslednom období pridal vývoj na politickej scéne. Plánovanú ústavnú reformu Taliani v decembrovom referende odmietli, čo oslabilo pozíciu vlády. Okrem toho v prieskumoch verejnej mienky vedie opozičné euroskeptické Hnutie piatich hviezd.

 

V tejto súvislosti agentúra Fitch uviedla že "sa obáva zvýšeného rizika slabej alebo nestabilnej vlády," prípadne "zvýšeného vplyvu populistických a euroskeptických strán, čo môže oslabiť reformné úsilie, zvýšiť tlak na ďalší rast výdavkov štátu a negatívne ovplyvniť nálady investorov".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies