Agentúra Fitch zlepšila rating gréckych bánk

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 09:15 • 2 min
Agentúra Fitch zlepšila rating gréckych bánk

ATÉNY - Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok v nadväznosti na rozhodnutie o zvýšení ratingu záväzkov gréckej vlády zlepšila hodnotenie tamojších bánk. Spoločnostiam Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank (Piraeus), Alpha Bank (Alpha) a Eurobank Ergasias (Eurobank) zvýšila rating dlhodobých záväzkov na B- zo stupňa CCC.

slovakia

left justify in out

Krátkodobé úverové ratingy štvorice bánk zlepšila na úroveň B zo stupňa C. Grécke banky zlepšili svoju kapitalizáciu a makroekonomické prostredie v krajine je stabilnejšie, čoho odrazom je aj zvýšenie ratingu Grécka so stabilným výhľadom. Výhľad gréckeho bankového sektora je vzhľadom na úzku previazanosť so štátom rovnako stabilný.

Grécko čerpá významnú finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ. Súčasťou úverového programu je aj podpora bánk, ktoré sa nemôžu spoliehať na pomoc zo strany gréckej vlády. Ratingy bánk sa preto opierajú najmä o ich zlepšenú kapitalizáciu. S ukončením rekapitalizácie sa podľa agentúry Fitch počíta v najbližších týždňoch. Po zohľadnení nedávnych akvizícií by mala štvorica finančných ústavov vykazovať kapitálovú primeranosť nad hranicou 9 %, ktorú požadujú regulačné úrady. Výnimku predstavuje NBG, kde by mal kľúčové ukazovateľ dosiahnuť 8 %, tvrdí Fitch. 

Medzinárodná ratingová agentúra v utorok zlepšila svoj úverový rating Grécka s odôvodnením, že krajina urobila pokroky pri znižovaní rozpočtového deficitu a znižuje sa aj riziko jej vystúpenia z eurozóny. Fitch zvýšila hodnotenie Grécka o jeden stupeň z CCC na B- a výhľad ratingu definovala ako stabilný. 

Agentúra Fitch je ďalšou z veľkých agentúr, ktorá zmenila rating Grécka. Standard & Poor's hodnotenie krajiny zvýšili zo selektívneho bankrotu na B- so stabilným výhľadom ešte v decembri. Moody's Investors Service grécke úvery hodnotí ratingom C. Ratingy všetkých agentúr sú stále v neinvestičnom pásme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies