Agentúra Fitch verí, že Lotyšsko dostane pozvanie do eurozóny

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 12:29 • 2 min
Agentúra Fitch verí, že Lotyšsko dostane pozvanie do eurozóny

BRATISLAVA - Riziká bankového sektora Lotyšska sú podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch výrazne odlišné od rizík, ktoré existovali na Cypre predtým, ako Nikózia požiadala o zahraničnú pomoc.

slovakia

left justify in out

Následky situácie na Cypre však zväčšili riziká pre snahu Lotyška o vstup do eurozóny v januári 2014 v dôsledku premenlivého politického prostredia v Európe. Napriek tomu základným predpokladom agentúry zostáva pozvanie Lotyška do eurozóny v januári 2014. 

Nedávne udalosti na Cypre po rozhodnutí použiť na záchranu tamojších bánk aj časť nepoistených vkladov, upriamili pozornosť na Lotyšsko vzhľadom na vysokú závislosť jeho bankového sektora od vkladov cudzincov. "Sme presvedčení, že vstup do eurozóny zostáva prvoradým cieľom Lotyška a krajina preto bude ochotná zrealizovať cielené štrukturálne reformy na obmedzenie prehnaného budúceho prílevu zahraničného kapitálu do jej bankového sektora," uviedla agentúra. 

Fitch zároveň poznamenal, že vklady zahraničných majiteľov sú iba vo výške 40 percent hrubého domáceho produktu (HDP) Lotyška, pričom na Cypre to bolo až na úrovni 140 percent HDP. "Lotyšský bankový sektor je oveľa menší ako cyperský a lotyšská ekonomika je menej závislá od sektora finančných služieb," dodáva agentúra Fitch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona