Agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating A+

NETKY.SK • 13 August 2016, 09:43 • 2 min
Agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating A+

BRATISLAVA - Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

slovakia

left justify in out

Vo svojej správe vyzdvihla najmä atraktívnosť Slovenska pre zahraničných investorov, stabilný bankový systém a členstvo v eurozóne.

 

Do roku 2018 očakáva agentúra Fitch hospodársky rast Slovenska na úrovni nad 3 % ročne, ktorý bude ťahaný najmä domácim dopytom vďaka zlepšujúcemu sa vývoju na trhu práce.

 

Agentúra taktiež očakáva, že fiškálna pozícia Slovenska sa bude zlepšovať. "Dôjde k znižovaniu deficitu verejných financií na úroveň 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2018 najmä vďaka zvýšeniu daňových príjmov v dôsledku rýchleho hospodárskeho rastu. S poklesom deficitu verejných financií a v kombinácii s hospodárskym rastom tak podľa očakávaní agentúry dôjde aj k znižovaniu verejného dlhu," informoval tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

 

Ako ďalej informoval rezort financií, pozitívnym rizikom pre budúci výhľad ratingu by bola predovšetkým lepšia než očakávaná fiškálna pozícia a vyšší rast potenciálneho produktu. Naopak, ohroziť udržanie ratingu by podľa agentúry mohol náhly vonkajší šok pre ekonomiku, ktorý by výrazne zasiahol automobilový sektor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies