Agentúra Fitch predpokladá pokles investícií v Británii

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 14:18 • 2 min
Agentúra Fitch predpokladá pokles investícií v Británii

LONDÝN - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu predpovedala, že investície v britskej ekonomike sa budúci rok znížia o 5 %. Prognóza agentúry Fitch prichádza dva dni po tom, čo Veľkej Británii v reakcii na výsledky štvrtkového referenda, v ktorom sa britskí voliči vyslovili za odchod krajiny z Európskej únie, znížila dlhodobý úverový rating o jeden stupeň na AA z úrovne AA+. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že v budúcnosti by ho agentúra mohla opäť znížiť.

slovakia

left justify in out

"Táto neistota podnieti firmy odložiť rozhodnutia o investíciách a naberaní pracovníkov, zatiaľ čo zvýšená volatilita na finančnom trhu ešte viac poškodí podnikateľskú dôveru," uviedla ratingová agentúra Fitch. Podľa jej prognózy by do roku 2018 mala byť úroveň investícií v Británii o 15 % nižšia v porovnaní s úrovňou, ktorú Fitch odhadovala pred referendom. Rast hrubého domáceho produktu bude v rokoch 2017 a 2018 nižší o jeden percentuálny bod, ako počítala predošlá prognóza agentúry.

 

"Spotreba nebude imúnna voči tomuto šoku a celkové výdavky britských obyvateľov v roku 2017 mierne klesnú. Prudký pokles hodnoty britskej libry sčasti vyrovná dopytový šok, pričom exportu v krátkodobom horizonte pravdepodobne prospeje," dodala ratingová agentúra.


Ratingová agentúra Standard & Poor’s v pondelok tiež zhoršila hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Británie, a to o dva stupne na AA z predchádzajúcej úrovne AAA. Výhľad ratingu je rovnako negatívny. Posledná z globálnej trojky ratingových agentúr Moody’s ešte v piatok potvrdila rating Veľkej Británie na stupni Aa1, výhľad však zmenila zo stabilného na negatívny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies