Agentúra Fitch potvrdila rating USA na stupni AAA

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 10:13 • 2 min
Agentúra Fitch potvrdila rating USA na stupni AAA

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v utorok potvrdila dlhodobé úverové ratingy Spojených štátov amerických v domácej a cudzej mene na stupni AAA.

slovakia

left justify in out

Najvyššia ratingová známka sa opiera o bezprecedentnú pozíciu USA ako emitenta najdôležitejšej svetovej rezervnej meny, keďže americký dolár zodpovedá za takmer dve tretiny globálnych devízových rezerv. V USA sú tiež udomácnené najrozvinutejšie a najlikvidnejšie kapitálové trhy. Americká ekonomika je veľká, bohatá a diverzifikovaná, pričom hrubý domáci produkt (HDP) po zohľadnení parity kúpnej sily prevyšuje mediánovú úroveň ostatných krajín s trojáčkovým ratingom, pripomína agentúra Fitch.

Relatívnu slabosť v porovnaní s inými krajinami s najvyšším ratingom predstavuje všeobecný vládny dlh na úrovni 101 % HDP, ktorý podľa odhadov agentúry v horizonte najbližších desiatich rokov dosiahne 113 % HDP. Vzhľadom na daňové škrty plánované administratívou prezidenta Donalda Trumpa možno podľa agentúry očakávať uvoľnenie rozpočtových podmienok.

 

To zrejme povedie k zvýšeniu rozpočtového deficitu, ktorý v účtovnom roku do konca septembra 2016 predstavoval 3,2 % HDP. Dôraz novej administratívy na dereguláciu a daňové škrty však podporil podnikateľskú dôveru, čo by malo mať v prípade implementácie pozitívny dopad na hospodársky rast, uzatvára ratingová agentúra.

 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies