Agentúra Fitch potvrdila rating Nemecka na stupni AAA

NETKY.SK • 19 Január 2015, 09:26 • 2 min
Agentúra Fitch potvrdila rating Nemecka na stupni AAA

LONDÝN - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Nemecka v domácej aj v cudzej mene na stupni AAA.

slovakia

left justify in out

Výhľad je stabilný. Rating nezabezpečených záväzkov krajiny v domácej a cudzej mene agentúra potvrdila na stupni AAA. Agentúra Fitch tiež potvrdila krátkodobý IDR v zahraničnej mene na stupni F1+. Agentúra Fitch zároveň potvrdila stropný rating krajiny na stupni AAA.

 

Dôvodom potvrdenia ratingu je to, že Nemecko naďalej pokračuje cestou znižovania verejného dlhu. Ekonomika rastie, rozpočtová pozícia je relatívne priaznivá a nominálne úrokové sadzby sú nízke. Výška štátneho dlhu v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) v Nemecku začala klesať, kým toto tvrdenie o iných štátoch eurozóny s ratingom AAA neplatí a neplatí ani o Francúzsku, Veľkej Británii a ani o USA. Agentúra Fitch verí, že Nemecko môže svoj dlh znížiť pod 70 % HDP do roku 2017 a do desiatich rokov by dlh krajiny mohol klesnúť pod 60 % HDP. V druhom štvrťroku 2014 bol verejný dlh Nemecka vo výške 75,4 % HDP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona