Agentúra Fitch pohrozila Amerike znížením ratingu

NETKY.SK • 16 Október 2013, 09:12 • 2 min
Agentúra Fitch pohrozila Amerike znížením ratingu

WASHINGTON - Agentúra Fitch pohrozila USA, že môžu prísť o najvyšší rating. Dôvodom je pokračujúci rozpočtový spor. Ak sa totiž kongresmani do štvrtka (17. 10.) nedohodnú na zvýšení dlhového stropu, Spojeným štátom hrozí platobná neschopnosť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Fitch uviedla, že začala prehodnocovať rating USA, ktorý je aktuálne na úrovni AAA, z dôvodu jeho potenciálneho zníženia. Agentúra dodala, že prehodnocovanie známky úverovej dôveryhodnosti Spojených štátov dokončí v priebehu šiestich mesiacov.

Fitch očakáva, že dlhový strop sa zvýši čoskoro. Politické spory a znížená finančná flexibilita však zvyšujú riziko platobnej neschopnosti USA. Agentúra sa tiež obáva, že opakujúce sa politické spory vo Washingtone podkopávajú pozíciu dolára ako svetovej rezervnej meny.

Fitch je popri Standard & Poor's (S&P) a Moody's jednou z troch najdôležitejších ratingových agentúr. S&P znížila rating dlhodobých záväzkov USA na AA v auguste 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies