Agentka FBI s česko-slovenskými koreňmi sa v Sýrii vydala za člena Islamského štátu

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 15:26 • 2 min
Agentka FBI s česko-slovenskými koreňmi sa v Sýrii vydala za člena Islamského štátu

WASHINGTON - Prekladateľka amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Daniela Greenová českého pôvodu sa v roku 2014 v Sýrii vydala za kľúčového operatívca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorého mala vyšetrovať.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN. Greenová, ktorá mala bezpečnostnú previerku pre "prísne tajné" prípady, podľa záznamov amerického federálneho súdu pred cestou na Blízky východ klamala svojim nadriadeným i svojmu americkému manželovi o tom, kam odchádza. Svojho nového manžela následne prostredníctvom služby Skype varovala, že je vyšetrovaný zo strany FBI.

 

Agentka sa v Sýrii vydala za nemeckého rapera Denisa Cusperta, vystupujúceho pod menom Deso Dogg. Cuspert však už skôr v Sýrii prijal islamistické meno Abú Talhá Almání. Cuspert sa objavil v niekoľkých videách, ktoré mali mladých Nemcov nalákať do radov teroristických organizácií, uvádza CNN.

 

Operatívec si získal vplyv ako náborový pracovník na internete, čím sa dostal do pozornosti protiteroristických úradov v Európe i v USA. V jednej svojej skladbe velebil bývalého vodcu siete al-Káida Usámu bin Ládina, v inom videu sa zasa vyhrážal exprezidentovi USA Barackovi Obamovi, stojac v kaluži krvi.

 

"Je to bezpochyby veľká hanba pre FBI. Väčšina ľudí zo Západu, ktorí zavítajú do regiónu ovládaného IS, riskuje, že skončí s odrezanou hlavou. Celá jej cesta musela byť veľmi dobre skoordinovaná, aby sa žena, Američanka a zamestnankyňa FBI, mohla dostať do rezidencie známeho muža vo vedení IS," vyhlásil bývalý hovorca Pentagónu John Kirby.

 

Greenová, narodená v bývalom Česko-Slovensku, si po návrate do USA v auguste 2014 odpykala dva roky vo väzení, americký súd však dané dokumenty zverejnil až teraz, píše CNN. Ku svojmu konaniu sa priznala a oľutovala ho. Po ukončení výkonu trestu začala pracovať na hotelovej recepcii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona