Agent CIA údajne chcel informácie o Carnajevovcoch

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 14:10 • 2 min
Agent CIA údajne chcel informácie o Carnajevovcoch

MOSKVA - Zadržaný americký diplomat, ktorý je údajne agentom CIA, pátral v Rusku po informáciách o bratoch Carnajevovcoch obvinených z aprílového bombového útoku v Bostone. Jeho aktivita podľa utorňajšieho vydania ruského denníka Kommersant súvisí s príchodom delegácie USA, ktorá v apríli navštívila ruskú autonómnu republiku Dagestan, kde majú veľký vplyv islamisti.

slovakia

left justify in out

Američania sa podľa denníka následne snažili využiť získané kontakty a prostredníctvom zadržaného muža v prestrojení získať na svoju stranu ruských agentov. Tým za dôležitú informáciu prisľúbili odmenu až do jedného milióna dolárov, čo je netradične vysoká suma, konštatuje Kommersant, známy svojimi kontaktmi v ruských tajných službách a diplomacii. "CIA potrebovala ruského protiterostického agenta po útokoch na bostonský maratón," dodáva vplyvný denník.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok oznámila zadržanie amerického diplomata Ryana Christophera Fogla, tretieho tajomníka politického oddelenia ambasády, ktorý sa mal pokúšať nahovoriť na spoluprácu jedného z ruských spravodajských dôstojníkov. Neskôr v utorok ho označili za neželanú osobu a ruská vláda nariadila jeho "čo najskoršie" vyhostenie. Najnovší prípad sa objavil krátko po prvom výročí návratu Vladimira Putina do funkcie ruského prezidenta, ktorým sa začalo opätovné ochladenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. Vyvolal pritom spomienky na udalosti z roku 2010, keď Američania na svojom území odhalili celú sieť ruských "spiacich agentov" 

Pri útokoch v Bostone zahynuli traja ľudia a vyše 260 osôb utrpelo zranenia. Tamerlana Carnajeva, ktorý mal v minulom roku navštíviť Dagestan, zastrelili pri policajnej naháňačke, jeho mladší brat 19-ročný Džochar sa nachádza vo väzenskej nemocnici so strelnými zraneniami. Obvinili ho z použitia zbrane hromadného ničenia a v prípade usvedčenia môže dostať trest smrti. Džochar medzičasom vyšetrovateľom priznal, že činy boli motivované pomstou za americkú vojnu v Iraku a Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona