Afroameričan, pre ktorého vznikli nepokoje v Baltimore sa v policajnom aute "úmyselne pokúšal zraniť", tvrdí svedok

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 07:59 • 2 min
Afroameričan, pre ktorého vznikli nepokoje v Baltimore sa v policajnom aute "úmyselne pokúšal zraniť", tvrdí svedok

BALTIMORE - Afroameričan Freddie Gray, ktorého smrť vyvolala v Baltimore masové nepokoje, sa počas prevozu do policajnej väzby "úmyselne pokúšal zraniť". Informoval o tom v stredu denník Washington Post s odvolaním sa na väzňa, ktorý sa v inkriminovanom čase viezol spolu s Grayom.

slovakia

left justify in out

Väzeň Graya nevidel, keďže bol od neho oddelený kovovou stenou. Vyšetrovateľom však povedal, že počul, ako sa Gray "hádzal o steny" v policajnom vozidle. Vyjadril presvedčenie, že Gray sa "úmyselne pokúšal zraniť", napísal Washington Post, ktorý sa dostal k policajným záznamom pod podmienkou, že meno svedka z bezpečnostných dôvodov nezverejní. Podľa denníka však nie je zrejmé, či ďalšie dôkazy podporia verziu svedka.

 

Proti policajnému násiliu v súvislosti s Grayovou smrťou protestovali v stredu ľudia vo viacerých amerických mestách, informovala agentúra Reuters.

 

Newyorská polícia zatkla vyše 60 ľudí po tom, čo sa stovky demonštrantov zhromaždili na Union Square a niektorí sa pokúšali prekonať vytýčené bariéry. Menšie demonštrácie sa konali aj v mestách Boston, Washington a Minneapolis.

 

Tisíce pokojných demonštrantov sa zhromaždili v Baltimore, kde v uplynulých dňoch došlo k násilným zrážkam medzi políciou a demonštrantmi, najhorším nepokojom za posledné desaťročia. Úrady tam zaviedli nočný zákaz vychádzania. V meste hliadkujú okrem policajtov aj príslušníci Národnej gardy.

 

Nepokoje vyvolala smrť 25-ročného Freddieho Graya, ktorý po zatknutí v problémovej štvrti mesta 12. apríla utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy. Neskôr upadol do kómy a 19. apríla zomrel v nemocnici.

Miestna polícia v stredu oznámila, že správu o Grayovej smrti nezverejní. Zistenia plánuje v piatok odovzdať prokurátorom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies