Africkým krajinám hrozí, že prídu o celú jednu generáciu detí

NETKY.SK • 22 September 2020, 11:45 • 2 min
Africkým krajinám hrozí, že prídu o celú jednu generáciu detí

JOHANNESBURG – Africké krajiny môžu prísť o jednu generáciu detí, ak ich vlády neotvoria školy.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to detský fond OSN (UNICEF). Varoval, že krajiny na východe a juhu Afriky môžu "stratiť jednu generáciu" detí, ak ich vlády neotvoria školy, ktoré sú v dôsledku pandémie už niekoľko mesiacov zatvorené. Informovala o tom agentúra DPA.

 

img

 

V ohrození je celá jedna generácia

Aj napriek tomu, že 13 z 21 afrických krajín už svoje školy otvorilo, na výučbe sa naďalej nezúčastňuje takmer 65 miliónov detí. UNICEF sa taktiež obáva, že niektoré štáty ako napríklad Keňa, ešte stále nevedia, či svoje školy tento rok otvoria.

 

Mohlo by vás zaujímať: Viac ako 150 miliónov detí postihla z dôvodu pandémie chudoba

 

"Po siedmych mesiacoch pandémie musíme mať v súvislosti so závažnosťou tejto krízy jasno, riskujeme stratu jednej generácie," uviedol regionálny riaditeľ UNICEF pre východnú a južnú Afriku Muhhamád Malick Fall.

 

 

Deti prichádzajú o prístup k strave

"Zaznamenali sme pokles v študovaní, nárast v prípadoch násilia, detskej práce, núteného detského manželstva, tehotenstva tínedžerov a nedostatočnej výživy. Jedna generácia detí je v ohrození, a to v tom najkritickejšom období v dejinách nášho kontinentu," dodal Fall. Ako sa ďalej v správe uvádza, deti v dôsledku pozatváraných škôl prichádzajú o každodennú výživnú stravu.

 

img

 

V správe fondu sa uvádza, že aj napriek pandémii môžu vlády svoje školy bezpečne otvoriť, keďže podľa vedeckých štúdií deti nepatria medzi superšíriteľov a sú vekovou skupinou, ktorá je týmto vírusom ohrozovaná najmenej. Deti podľa fondu tvoria v regióne len 2,5% nakazených novým koronavírusom.

 

Prečítajte si viac: Koronavírus môže v Afrike zabiť cez tri milióny ľudí, OSN vyzýva na posielanie peňazí

 

img

 

"Dnes vieme, že deti viac ohrozuje to, že vynechávajú školu," dodal UNICEF.

Fall uviedol, že kontinent v ostatných rokoch zaznamenáva bezprecedentný populačný nárast. Ak miestne vlády ponúknu deťom kvalitné vzdelávanie, verí, že to pomôže zlepšiť ekonomickú situáciu v subsaharskom regióne, kde viac ako 70 percent ľudí žije len z približne 1,70 eura na deň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies