VIDEO Africký taxikári sa rozhodli bojovať proti HIV skutočne zaujímavým spôsobom

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 07:35 • 2 min
VIDEO Africký taxikári sa rozhodli bojovať proti HIV skutočne zaujímavým spôsobom

LESOTHO – Krajina na juhu afrického kontinentu je enklávou Juhoafrickej republiky, jej obyvateľstvo žiaľ dosiahlo alarmujúci výskyt infekčnej choroby HIV. Taxikári sa preto rozhodli, že okrem vozenia svojich zákazníkov, ich budú počas jazdy informovať, akým spôsobom sa vyhnúť nakazeniu.

slovakia

left justify in out

Taxikárov údel práce nie je len nájsť potencionálnych zákazníkov, ale aj poradiť ako sa zákernej chorobe vyhnúť. Taktiež viezť rozhovory hlavne s mužským pohlavím o výhodách obriezky, čím sa znižuje riziko ochorenia.  

 

Výsledky v krajine sú skutočne alarmujúce, krajina bola označená za druhú krajinu na svete s najväčšou prevalelnciou HIV, kde sociálne normy a kultúrne obmedzenia často bránia mužom v prístupe k zdravotnej starostlivosti.
 
"Je niekedy veľmi ťažké hovoriť so staršími mužmi", hovorí taxikár Tsitso, ktorý sa zaradil do projektu taxikárov po celom meste. "Niektorí z nich hovoria, že sa boja." Súčasťou projektu je program zameraný na prevenciu HIV, vzdelávanie cestujúcich a informovať o výhodách obriezky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže dobrovoľná obriezka mužského pohlavia znížiť riziko infekcie HIV u ženského pohlavia o 60 percent.


Každoročne sa v Lesothe nakazí viac ako 26-tisíc ľudí, pričom zaľudnenosť krajiny prekračuje dva milióny obyvateľov. Mobilizačný program vodičov, ktorý vznikol vďaka partnerstvu medzi Ministerstvom zdravotníctva USA, USAID a Jhpiego, zdravotníckej neziskovej organizácie so sídlom v USA, ktorá zrealizovala iniciatívu, sa zameriava na vybavenie vodičov znalosťami potrebnými na vzdelávanie mladých ľudí o prevencii HIV.

 

"Taxikári sú ľudia, ktorí sa stretávajú s väčšinou ľudí denne," hovorí Polo Motsoari, manažér komunikácie s Jhpiego. Program je súčasťou širšej národnej kampane nazvanej "Rola Katiba" alebo "vezmite si klobúk", ktorá sa zameriava na vzdelávanie mužov vo veku od 15 do 29 rokov v snahe znížiť mieru HIV.


Podľa WHO obriezka mužského pohlavného orgánu je efektívnym riešením, pretože predkožka je oblasť tela, ktorá môže byť ľahko roztrhnutá, aby vytvorila drobné brány pre vstup vírusu do tela. Jeho odstránenie znižuje riziko šírenia vírusu. Ak cestujúci prejaví záujem zákrok podstúpiť, alebo sa viac o problematike dozvedieť, taxikári im dájú letenku, aby sa mohli dostať na kliniku pre bezplatnú konzultáciu a ošetrenie, kde sa môžu rozhodnúť pre chirurgický alebo neinvazívny spôsob odstránenia.

 

Najobľúbenejšou metódou klientov je neinvazívna obriezka, nazývaná Prepex, ktorá ponecháva malé zariadenie na mužskom orgáne po dobu sedem dní, čím zastaví prietok krvi k predkožke. Keď je koža odumretá, jednoducho sa odstráni.


Viac ako 11 miliónov mužov využilo túto možnosť vo východnej a južnej Afrike od roku 2008. V samotnom Lesothe bolo cez program Rola Katiba obrezaných viac ako 136 000 mužov. Síce tento medicínsky zásah neponúka úplnú ochranu a treba sa naďalej chrániť bežnými postupmi v rámci bezpečného sexuálneho života, zostáva jedným z najhospodárnejších nástrojov na prevenciu HIV.

 

WHO odhaduje, že jedna infekcia HIV bude odvrátená pre každých päť až 15 mužských obriezok. "Som úplne obrezaný a som v poriadku", vyjadril sa cestujúci, ktorý využil možnosť ochrany vlastného zdravia. Taxikári sa často stretávajú s mýtami, ktoré výrazným spôsobom negatívne ovplyvňujú verejnú mienku. Tá im mnohokrát sťažuje situáciu s vyvrátením negatívnej skúsenosti. Dobrovoľný taxikári sú motivovaní aj finančne. Dostávajú 23 USD za každých päť klientov, ktorí využijú služby bezplatnej kliniky. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies