Africkí lídri zvolil Mugabeho za svojho šéfa

NETKY.SK • 31 Január 2015, 12:45 • 2 min
Africkí lídri zvolil Mugabeho za svojho šéfa

ADDIS ABEBA - Lídri členských krajín Africkej únie počas piatkového prvého dňa summitu Africkej únie v etiópskom hlavnom meste Adis Abeba zvolili kontroverzného zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho za nového šéfa bloku.

slovakia

left justify in out

Lídri zoskupenia 54 krajín čierneho kontinentu tak urobili napriek varovaniam kritikov tvrdiacich , že Mugabe na čele organizácie poškodí obraz únie vo svete. Jeho podporovatelia však o ňom hovoria ako o legitímnom prezidentovi s právom byť lídrom bloku. Mugabe predsednícku stoličku prevzal po mauritánskom prezidentovi Muhammadovi Úld Abdovi al-Azízovi a s ňou aj vlajku únie a symbolické kladivko. V následnom prejave varoval pred využívaním afrických zdrojov "imperialistami a kolonizátormi".

 

Kontroverznými však bolo v minulosti aj zvolenie vtedajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího do čela afrického bloku či kandidatúra medzinárodne stíhaného sudánskeho lídra Umara al-Bašíra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona