Africké krajiny vyhlasujú pre koronavírus mimoriadny stav

NETKY.SK • 24 Marec 2020, 07:13 • 2 min
Africké krajiny vyhlasujú pre koronavírus mimoriadny stav

DAKAR - Západoafrické štáty Senegal a Pobrežie Slonoviny vyhlásili v bčerajších večerných hodinách mimoriadny stav v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu. Núdzové opatrenia budú v oboch krajinách platiť od dnešného dňa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Senegal

Prezident krajiny Macky Sall zároveň nariadil obranným aj bezpečnostným silám, aby boli pripravené okamžite vymáhať príslušné reštrikcie. 

 

"S vážnosťou vám vravím, že situácia je kritická. Rýchlosť a postup tejto choroby si od nás vyžaduje zvýšenú mieru odozvy," vyhlásil prezident v televíznom príhovore k národu. Senegal má dosiaľ 79 potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje.

 

img

 

Zákaz zhromažďovania sa

Sall doplnil, že úrady budú mať právomoc regulovať alebo zakázať pohyb ľudí a tovaru, ako aj demonštrácie či iné zhromaždenia. Štát podľa jeho slov poskytne na riešenie situácie 1,6 miliardy dolárov, z ktorých bude 81 miliónov určených na mimoriadnu potravinovú pomoc.

 

Pobrežie Slonoviny

Hlava štátu Alassane Ouattara uviedol, že "bojujúc proti šíreniu pandémie", jeho krajina zavedie postupné obmedzenie pohybu a zákaz vychádzania podľa toho, ako bude pandémia postupovať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa WEST AFRICA DEMOCRACY RADIO (@wadrnews),

 

Hlavné mesto uzavreté

Prezident tiež nariadil uzatvorenie všetkých barov a zakázal neopodstatnený presun osôb medzi hlavným mestom Abidjan, kde bola zaregistrovaná väčšina z 25 prípadov nákazy v krajine, a vnútrozemím.

 

img

 

Viac ako sto miliónov

Ouattara oznámil, že na boj proti pandémii pôjde zo štátnych zdrojov 157 miliónov dolárov. "V tomto boji proti šíreniu choroby COVID-19 je naším hlavným nepriateľom nedisciplinovanosť a nedodržiavanie preventívnych pokynov," dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona