Africká únia uznala líbyjskú Prechodnú národnú radu

NETKY.SK • 21 September 2011, 16:59 • 2 min
Africká únia uznala líbyjskú Prechodnú národnú radu

Africká únia uznala líbyjskú Prechodnú národnú radu

slovakia

left justify in out

img

Africká únia dnes uznala líbyjskú Prechodnú národnú radu (NTC) za vládu severoafrickej krajiny. Rozhodnutie AÚ znamená, že zvrhnutý líder Muammar Kaddáfí prišiel o dôležitú diplomatickú podporu.
Únia, ktorá bola často kritizovaná za pomalé reakcie na udalosti v Afrike, vo vyhlásení podľa agentúry Reuters vyjadrila pripravenosť podporiť NTC pri úsilí o vytvorení vlády so zastúpením všetkých zložiek líbyjskej spoločnosti. 
AÚ tiež vyzvala NTC aby chránila robotníkov, ktorí do Líbye prišli z krajín subsaharskej Afriky. Reagovala na správy, podľa ktorých sa čierni Afričania stali terčom útokov ozbrojencov, pátrajúcich po žoldnieroch naverbovaných Kaddáfím.
Väčšina európskych krajín, ako aj USA a Nigéria uznali NTC do 22. augusta, Čína prechodnú vládu uznala 12. septembra.
Rozhodnutie AÚ pravdepodobne zvýši tlak na ďalších dlhoročných afrických lídrov, napríklad na zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý koncom augusta vyhostil líbyjského veľvyslanca po tom, čo sa pridal na stranu NTC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona