Africká únia: Snahy zastaviť šírenie eboly stigmatizujú

NETKY.SK • 8 September 2014, 16:39 • 2 min
Africká únia: Snahy zastaviť šírenie eboly stigmatizujú

ADDIS ABEBA - Najväčšia epidémia eboly v dejinách vyvolala v dotknutých oblastiach pocit obliehania, varovala dnes Africká únia na mimoriadnej schôdzke v Addis Abebe.

slovakia

left justify in out

Ako príklad uviedla zatvárenie hraníc, zákaz letov a hromadné karantény, informovala agentúra Associated Press.
     

Senegal sa zaviazal umožniť humanitárnej pomoci prechod cez svoje uzavreté hranice, dodala. 
     

Epidémia eboly sa začala v Guinei a rozšírila sa do Libérie, Sierry Leone, Nigérie a Senegalu, pričom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zabila do 5. septembra 2097 ľudí.
     

Africká únia sa zaviazla vyslať do postihnutých miest zdravotníkov, ale vyskytli sa obavy, či je dostatok ochranných prostriedkov na to, aby sa nenakazili. Zákaz letov totiž komplikuje aj dopravu ochranných prostriedkov do postihnutých miest. 
     

Lekári a zdravotné sestry podstupujú vysoké riziko infekcie a viac zdravotníkov sa nakazilo počas súčasnej epidémie v západnej Afrike ako kedykoľvek predtým, informovala agentúra Associated Press. 
     

Predsedníčka Komisie Africkej únie, Juhoafričanka Nkosazana Dlaminiová Zumová na dnešnom mimoriadnom stretnutí upozornila, že snahy zastaviť ebolu stigmatizujú postihnuté krajiny.
     

"Snahy chrániť nedotknuté oblasti sú správnou odpoveďou, ale treba to robiť tak, aby nevyvolávali izoláciu a neviedli k označeniu obetí, spoločenstiev a krajín biľagom," zdôraznila na stretnutí v Addis Abebe.
     

Saudská Arábia, ktorá v obave z prenosu eboly zakázala pútnikom so Sierry Leone, Libérie a Guiney, aby prišli na tradičnú moslimskú púť do Mekky, na nej umožní účasť Nigérijčanom. Informoval o tom denník Arab News. Citoval námestníka ministra zdravotníctva, ktorý povedal, že z Nigérie prichádza každoročne iba okolo 70.000 pútnikov a Saudská Arábia im neprestala vydávať víza, vzhľadom na menší počet prípadov eboly v krajine. Uviedla to agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies