AFP svojím podaním potvrdila, že úzko spolupracuje s SDKÚ-DS

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:12 • 2 min
AFP svojím podaním potvrdila, že úzko spolupracuje s SDKÚ-DS

AFP svojím podaním potvrdila, že úzko spolupracuje s SDKÚ-DS

slovakia

left justify in out

img

Mimovládna Aliancia Fair - play svojím dnešným podaním potvrdila, že úzko spolupracuje so stranou SDKÚ-DS a s politickou skupinou 21 sudcov, "ktorí potrebujú za každú cenu odstrániť Harabina ako poslednú prekážku k ovládnutiu súdnictva v prospech záujmov lobistov a politikov". V reakcii na dnešné vyjadrenia AFP to uviedol predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin.
      Dodal, že vzhľadom na dnešné vyhlásenie AFP sa dá predpokladať, že Aliancia Fair-play spoločne so skupinou 21 sudcov založia v krátkom čase osobitnú politickú stranu s názvom "Červená Harabinovi". "Predseda NS SR Štefan Harabin sa nebojí v poradí už desiateho krivého obvinenia založeného nie na dôkazoch, ale iba na osobnej politickej pomste," uvádza so vo vyhlásení tlačového a informačného odboru NS SR.
      "Nech táto spoločnosť sa radšej zaujíma o férové a objektívne vyšetrenie podozrenia z páchania trestnej činnosti detičkami ministrov, ako vymýšľaním krivých obvinení opretých iba o nezmysly," uzavrel Harabin.
      Mimovládna Aliancia Fair - play (AFP) dnes na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR odovzdala zistenia, ktoré podľa nej nasvedčujú vážnym disciplinárnym previneniam zo strany predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina a sudkyne NS SR Daniely Švecovej a vyzvala ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (SDKÚ-DS) na iniciovanie disciplinárneho konania. Zároveň sa obrátila na Úrad boja proti korupcii, aby preskúmal, či v týchto prípadoch nedošlo k spáchaniu trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu.
      Ak by si ministerka osvojila právny názor AFP, môže do šiestich mesiacov iniciovať disciplinárne konanie, Harabina by v takom prípade disciplinárne riešil Ústavný súd SR, Švecovú disciplinárny súd.
      "Išlo o prípady, keď vedenie súdu dodatočne prerozdelilo už raz pridelené spisy bez použitia elektronickej podateľne," povedala riaditeľka AFP Zuzana Wienk. AFP podľa nej preskúmala niekoľko desiatok rôznych prípadov, ktoré podľa nej nemali spoločné črty okrem tej, že neboli pridelené elektronickou podateľňou. "Tých prípadov, ktorých sa to týka, sú desiatky, ako keby išlo na Najvyššom súde o bežnú prax. Podľa môjho názoru sa dá povedať, že Štefan Harabin a Daniela Švecová majú teraz absolútnu kontrolu nad rozdeľovaním spisov," vyhlásila Wienk.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona