AFP: Štát sa chystá vyhodiť desiatky miliónov eur na zbytočnú e-kartu poistenca

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:14 • 2 min
AFP: Štát sa chystá vyhodiť desiatky miliónov eur na zbytočnú e-kartu poistenca

BRATISLAVA – Štát by mal okamžite zastaviť verejné obstarávania k elektronickým kartám pre zdravotné poistenie. Presvedčené sú o tom Aliancia Fair-play (AFP) a platforma slovensko.digital, ktoré dnes poukázali na to, že investíciu za desiatky miliónov eur vláda podľa nich rozbehla bez akýchkoľvek rozumných argumentov napriek tomu, že jedna elektronická karta už existuje.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) práve vyhodnocuje ponuky na nákup elektronických kariet pre poistencov za vyše 20 miliónov eur. Ďalšie desiatky miliónov by mal pritom stáť softvér a hardvér ku kartám. E-karty by mali od roku 2017 nahradiť dnes používané plastové preukazy, ktoré občania používajú u lekára či v nemocnici.

 

„NCZI sa v tomto prípade správa, ako keby sme žili v krajine, ktorá je taká bohatá, že si lopatami dokáže vyhadzovať desiatky miliónov eur. V situácii, keď si v zdravotníctve ľudia nosia toaletný papier do nemocníc, keď sa mesiace čaká na dôležité vyšetrenia. Ide o prípad úplne zbytočného nákupu,“ domnieva sa programová riaditeľka AFP Zuzana Wienk.

 

Aliancia upozornila, že na Slovensku už existuje funkčný elektronický občiansky preukaz (eID), ktorý stál približne 40 miliónov eur. „Štát dlhodobo tvrdil, že práve jedna jediná kartička, teda eID, bude slúžiť aj pre ostatné služby, verejne sa tým chválil. Potom zrazu minulý rok prehodil výhybku a začal tvrdiť, že tento občiansky preukaz je nepoužiteľný, že potrebujeme napríklad pre služby v zdravotníctve ďalšiu kartičku,“ priblížila Wienk.

 

Argumentom pre tento vládny zámer má byť vágna trojstranová štúdia. „Základný problém je, že toto rozhodnutie robiť túto druhú kartičku je zdôvodnené na trojstranovej štúdii, ktorá vyzerá tak, ako keby ju robil maturant. Na takúto štúdiu by človek nezískal úver v banke, ani len desaťtisíc eur od žiadneho investora,“ doplnil zástupca iniciatívy slovensko.digital Michal Truban.

 

Jeden z argumentov vlády, že deti do 15 rokov nemajú občiansky preukaz, označil za irelevantný, pretože dieťa nemôže bez rodičov chodiť k lekárovi. V iných krajinách vrátane Estónska to podľa neho vyriešili tak, že na eID rodiča vložili aj informáciu o dieťati.

 

Nepozdáva sa mu ani argument, že dôchodcov, ktorí si dnes nemusia meniť občiansky preukaz, bude ťažké prinútiť vybaviť si elektronickú kartičku. „S dôchodcami ako keby sa v novom eGovernmente vôbec nepočítalo, keďže všetky ostatné veci viete riešiť iba s elektronickým občianskym,“ zdôraznil Truban. Odborníci sa podľa neho zhodujú, že všetky problémy sa dajú technicky vyriešiť v rámci existujúceho eID.

 

AFP preto podáva podnet na ministerstvo financií, ktoré je zodpovedné za eurofondy na informatizáciu spoločnosti a na rezort zdravotníctva ako odborného garanta. Obracia sa aj na Európsku komisiu, aby sa pozrela na to, prečo Slovensko obstaráva niečo, čo už z eurofondov má.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies