AFP podala v súvislosti s obstarávaním TechMatch trestné oznámenie

NETKY.SK • 27 Október 2015, 12:47 • 2 min
AFP podala v súvislosti s obstarávaním TechMatch trestné oznámenie

BRATISLAVA - Z doteraz známych skutočností týkajúcich sa súťaže na organizáciu a zabezpečenie startupovej konferencie TechMatch Slovakia 2015 vyplýva vážne podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní. Myslí si to mimovládna organizácia Aliancia Fair-play (AFP), ktorá v tejto súvislosti podala v piatok (23.10.) trestné oznámenie.

slovakia

left justify in out

"Úrad špeciálnej prokuratúry zaevidoval toto trestné oznámenie 26. 10. 2015. Prokurátor, ktorému bude pridelené, po preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," potvrdila pre TASR hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

 

Podľa aliancie existuje dôvodné podozrenie, že podmienky tendra, ktorý vyhlásila Slovak Business Agency (SBA), boli "našité" na budúceho víťaza, jeho spolupracujúce spoločnosti a subdodávateľov. Nasvedčuje tomu rozsah zhody súťažných podkladov s informáciami na stránke americkej spoločnosti US Market Access Center (US MAC), zverejnenými ešte pred predbežným oznámením súťaže vo vestníku verejného obstarávania, ako aj medializované informácie o tom, že na splnení podmienok súťaže sa podieľala táto spoločnosť.

 

"V tomto prípade pôsobia prípravná fáza, obsah súťažných podkladov a tým aj priebeh verejného obstarávania natoľko zmanipulované, že de facto úplne znemožňovali účasť ostatných súťažiteľov a absolútne jednoznačne preferovali uchádzača, ktorý mal vedomosť o tom, že účasť konkrétnych osôb, firemných zástupcov a pod. už zazmluvnila/zabezpečila americká spoločnosť a tá mala de facto možnosť rozhodnúť o možnosti alebo nemožnosti získať zástupcov definovaných v zoznamoch SBA, ktoré boli podmienkou pri verejnej súťaži," konštatovala v trestnom oznámení aliancia.

 

AFP tiež upozornila, že prezentácia US MAC obsahovala aj informáciu o tom, že startupy jej museli zaplatiť účastnícky poplatok 2500 dolárov. "Ak peniaze skutočne zaplatili, znamená to, že US MAC ich dostal dvakrát. Za účasť startupov mala podľa informácií zverejnených v médiách platiť aj SBA, a to 132.000 eur," pripomenula aliancia.

 

Za machinácie pri verejnom obstarávaní hrozí podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. Pokiaľ pri tom dôjde ku škode veľkého rozsahu, trest môže byť sedem až dvanásť rokov, uviedla v trestnom oznámení AFP.

 

V SBA momentálne prebieha audit jej činnosti, na základe jeho výsledkov minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) avizoval možné vyvodenie zodpovednosti. Zatiaľ generálnemu riaditeľovi SBA Branislavovi Šafárikovi obmedzil právomoci, až na niektoré výnimky je povinný zdržať sa uzatvárania zmlúv s finančným alebo iným majetkovým plnením v mene agentúry.

 

Šafárik ešte pred začiatkom konferencie, ktorá sa uskutočnila od 12. do 16. októbra tohto roka, trval na tom, že vie obhájiť všetky položky rozpočtu. Medializovaná suma 1,4 milióna eur je podľa neho maximom a konečné náklady budú nižšie o 200.000 až 300.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies