Afgánsky terorista strieľal na slovenských vojakov zo strážnej veže!

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 11:47 • 2 min
Afgánsky terorista strieľal na slovenských vojakov zo strážnej veže!

BRATISLAVA - Typickému útoku green on blue, alebo zelený na modrého, čelila v utorok slovenská strážna jednotka v afganskom Kandaháre počas incidentu, pri ktorom prišiel o život čatár Daniel Kavuliak a šiesti vojaci skončili so zraneniami.

slovakia

left justify in out

Názov tohto útoku vyplýva z farebného značenia na mapách, ktoré je dlhodobo zaužívané v NATO. Koaličné sily do máp zakresľujú modrou farmou, spojenecké sily zelenou. Pri tomto útoku teda akoby útočil "spojenec" na koaličnú jednotku. Utorkový útok na Slovákov objasňuje vyšetrovací tím operácie ISAF spolu so slovenským tímom, ktorý sa v stredu presunul z Bratislavy na miesto incidentu do Afganistanu. "Na otázky týkajúce sa vyšetrovania je ešte predčasné odpovedať. Proces stále prebieha. O výsledkoch vyšetrovania budeme včas informovať," uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Útok príslušníka Afganskej národnej armády na slovenských vojakov sa v utorok začal o 12:15 miestneho času, teda o 9:45 stredoeurópskeho času. Útočník pálil z guľometu zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, ktorá je v bezprostrednej blízkosti civilného letiska. Táto civilná časť z oboch strán susedí s vojenskými priestormi, letecké dráhy sú pre civilné aj vojenské lety spoločné. "Úlohou afganského vojaka bolo zabezpečovať bezpečnosť perimetra civilného letiska," dodal hovorca ozbrojených síl. 

Útočník pri streľbe guľometom z veže zasiahol príslušníkov slovenskej strážnej jednotky, ktorá v tom čase mala svoj vlastný výcvik vo vnútornom priestore vojenskej základne. Slovenskí vojaci prehliadali priestory základne, čo je súčasť nácviku činnosti Tímu rýchlej reakcie (QRT – Quick Reaction Team). "Činnosť v QRT je jednou z úloh našej strážnej jednotky počas všetkých druhov incidentov vrátane pozemného útoku na základňu," poznamenal Vanga. Naši vojaci teda neučili afganských kolegov - slovenská strážna jednotka ani nemá za úlohu pripravovať príslušníkov Afganskej národnej armády, v Kandaháre plní strážne úlohy. V čase incidentu boli na mieste prítomní aj slovenskí príslušníci jednotky medzinárodnej vojenskej polície. Časť príslušníkov strážnej jednotky bola v automobiloch a časť v ich blízkom okolí. Strelec zasiahol vojakov, ktorí stáli pri vozidlách, ako aj sediacich v automobiloch. 

Hneď po začatí streľby z guľometu slovenskí vojaci aj vojenskí policajti opätovali paľbu smerom na vežu, ďalší zachraňovali zranených a presúvali ich mimo dostrel útočníka k betónovým zábranám. "Po odvrátení ďalšieho útoku nezranení vojaci evakuovali všetkých zranených do bezpečia a privolali zdravotnícku pomoc," dodal hovorca. Všetkých zasiahnutých streľbou ihneď previezli a hospitalizovali vo vojenskej nemocnici Role 3 na vojenskej základni v Kandaháre. Útočníka krátko po incidente zadržali a odovzdali vyšetrovateľom. "V súčasnosti vyšetrovanie prebieha v súčinnosti so slovenským tímom, ktorý z Bratislavy priletel do Kandaháru 10. júla," dodal Vanga. 

V stredu 10. júla ťažko zranených vojakov navštívil v Kandaháre minister obrany spolu s premiérom Robertom Ficom. Vládny špeciál zároveň previezol na Slovensko telo tragicky zosnulého čatára Daniela Kavuliaka. Americké lietadlo s dvoma slovenskými vojakmi, ktorí utrpeli ťažké zranenia, pristálo 11. júla o 11:40 na americkej vojenskej základni v nemeckom Ramsteine. Odtiaľ dvojicu okamžite previezli do vojenskej nemocnice pri Landstuhle. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Regionálne zdravotnícke centrum pri Landstuhle je najväčšou vojenskou nemocnicou americkej armády, ktorú majú v zahraničí. Toto špičkové zariadenie poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti hlavne pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. V americkej vojenskej nemocnici sa obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom a budú tam hospitalizovaní dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevoz na Slovensko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies